Arama

18 yıl önce Bakü'de yakalanmıştı, şimdi Suriye'de ortaya çıktı

8 yıl önce

1998 yılında ABD Ulusal İstihbarat əməliyyatçılarının Azerbaycan'ın Ulusal Güvenlik Bakanlığı ile düzenlediği operasyon sonucunda Bakü'de yakalanan üst düzey "El Kaide" mensubu Suriye'de ortaya çıktı.

18 yıl önce Bakü'de yakalanmıştı, şimdi Suriye'de ortaya çıktı
ad image
ad image

Mabruk Suriye'nin tek kurtuluş yolunun "cihad olduğunu" diyor.

1998 yılında ABD Ulusal İstihbarat əməliyyatçılarının Azerbaycan'ın Ulusal Güvenlik Bakanlığı ile düzenlediği operasyon sonucunda Bakü'de yakalanan üst düzey "El Kaide" mensubu Suriye'de ortaya çıktı. 

elazigdahaber.com Virtualaz.org -a istinaden xeber verir ki, martın 18-de internette yayılmış videogörüntülərə göre veteran Mısırlı cihatçı, "El-Kaide" lideri Ayman es-Zəvahirinin "sağ eli" olarak kabul edilen Ahmed Salam Mabruk anda bu terör şebekesinin Suriye şubesi olan "El Nusra Cephesi" nin lideridir. Bu konuda ABD'nin "The Long War Journal" portalının editörü Thomas Joscelyn yazıyor.

Ebu-el-Ferec el-Məsri olarak da bilinen Ahmed Salam Mabruk "El Nusra Cephesi" nin Suriye isyanının yıldönümü ile ilgili sosyal ağlarda yaydığı videorolikdən tanınmıştır. O, "El Nusra Cephesi" nin yüksek kurulu üyesidir.Mabruk videorolikdə demokrasiyi kınıyor, demokratik yönetimin "sömürgeciliğin yeni formu" olduğunu bildirir, Suriye'nin kurtulmak yolunun "cihad olduğunu" diyor.

"The Long War Journal" yazıyor ki, "İslami Cihad" qruplaşmasının üyesi Mabrukun cihatçı kariyerine 30 yıl önce başladı. O, ilk kez 1981 yılında Mısır'da Cumhurbaşkanı Enver Sadatın öldürülmesinden sonra tutuklandı. 7 yıl hapiste saklanır ve 80'li yılların sonlarında serbest çıkıp. Özgürlüğe çıktıktan sonra 1989 yılında Afganistan'a gidip, 90'lı yılların başlarında ise Yemen'de radikal İslamcı faaliyetini sürdürdü.

Daha sonra "El-Kaide" nin şimdiki lideri Ayman es-Zevahiri ile birlikte görev yaptı. 1996 yılında Rusya Federal Güvenlik Servisi Mabruku Zevahiri ile birlikte Dağıstan sınırda saklamıştı. Ancak daha sonra Rusya hakimiyeti teröristleri muğlak şekilde serbest bırakıp.

Yaklaşık iki yıl sonra, 1998 yazında Mabruk yeniden gözaltına alındı. Bu kez o, Azerbaycan istihbarat organlarının hedefinde idi. "The başgösteren Tower" dan gazeteci Lawrence Wright yazdı ki, Mabrukun Bakü'de yakalanması CIA uluslararası arama işlemlerinin bir parçası idi. 1998 Temmuzunda Mabruk ve "İslami Cihad" ın daha bir Mısırlı üyesi Bakü kenarındaki restoranlardan birinde CIA görevlileri tarafından yakalanıp. Onun içerisinde "İslami Cihad" ın ve "El Kaide" nin Avrupa'daki faaliyetine dair önemli bilgilerin yer aldığı notbuku da ele geçirildi.

Eski FBI ajanı Den Koulman alıntı getiren gazeteci yazdı ki, Mabrukun notbuku "El-Kaide" nin "Rozetta taşı" idi. Fakat CIA bilgisayardaki bilgileri CIA ye vermeyi reddetti. Pek sonra nihayet FBI bilgisayardaki bilgileri alıp, ancak anlamsız bürokratik çekişme sonucunda zaman itirilmişdi ve bu bilgiler artık işe yaramıyordu.

Mabruk Bakü'de yakalandıktan sonra Mısır'a iade edildi ve terör faaliyetlerinden dolayı mahkum edildi. Fakat 2011 yılında Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesi ve "Müslüman kardeşliği" hareketinin iktidara gelişi sayesinde Mabruk cezaevinden bırakıldı. Bu kez Mısır'da terörizm faaliyetlerini açık sürdürdü.

Mısır'da "Müslüman kardeşliği" hareketinin iktidarı döneminde Ayman es-Zəvahirinin kardeşi Muhammed el-Zevahiri de hapisten bırakıldı ve onu Mabrukla birlikte sık sık görmüşlerdir. Fakat böyle görünüyor ki, Mısır'da askerlerin iktidarı ele almasından sonra Mabruk bu ülkeyi terk etti ve şimdi Suriye'de "El-Kaide" nin şube liderlerinden biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image