Arama

Çin avukatı 'bir ay işkence cihazı giydi'

6 yıl önce

Bu, modern uygar bir devletten ziyade ortaçağ zindanının uygulamalarına daha fazla uyan bir tutsaklık biçimidir.

Çin avukatı 'bir ay işkence cihazı giydi'
ad image
ad image

 

Ancak, kısa bir zincire bağlanan cihaz bacak ve el fıçıları, Çin polisinin tutuklularının iradesini kırmak için kullandığı araç kitinin belgelenmiş bir parçasıdır.
Ve bu ülkenin en tanınmış insan hakları avukatlarından birine tam bir ay boyunca giyim yaptırdığı iddia ediliyor.
Li Heping, nihayet Salı günü tutuklu kaldı ve eşi Wang Qiaoling, neredeyse iki yıl süren hapsi cezaevinde geçirdiği muameleyi öğrenmek için zaman aldı.
"Mayıs 2016'da Tianjin Birinci Gözaltı Merkezinde, kelepçelendi ve ikisini birbirine bağlayan bir demir zinciriyle zincir sıktı" dedi.
"Bu, düz duramayacağı anlamına geliyordu, sadece uyku sırasında bile huzursuzdu, o işkence aracını 24 ay boyunca bir ay boyunca giyiyordu."
Ekledi: "Ona itiraz etmesini istediler."
Çin'in 'hukuk mücadelesi'
Bir bakıma, Bay Li şanslıydı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından Çin polisinin işkence gördüğü 2015 yılına ait bir soruşturma , sekiz yıl bu tür cihazları giymek zorunda kalan bir adamın davasını ortaya koydu.
2014'te Uluslararası bir Af Örgütü raporunda, Çinli şirketlerin, el ve bacak manşetlerinin bir araya getirilmesi de dahil olmak üzere işkence ekipmanı tedarik ve imalatını belgeledi.

Uluslararası Af Örgütü'ndeki Çin Araştırmacısı William Nee, "Bu cihazların kullanımı gereksiz rahatsızlıklara neden olur ve yaralanmalara neden olabilir" diyor.
"Bu tür cihazlar, tutukluların hareketine yersiz kısıtlamalar getirmekte ve kelepçe tek başına kullanılmasıyla elde edilemeyecek hiçbir meşru kolluk amaçına hizmet etmemektedir."
Li Heping, eleştirmenlerce Çin'in "hukuk savaşı" olarak nitelendirildiği için Temmuz 2015'te gözaltına alınan bir grup insan hakları avukatından biridir.
Çin'in 'savaş hukuku' darbesi
Elbette, tehditler, yıldırma ve şiddet, Komünist Partinin kendi mahkemelerindeki gücünü kullanmaya cesaret eden herhangi bir avukat için her zaman risklerin bir parçası olmuştur.
Ancak Başkan Xi Jinping, bağımsız mahkemelerce güvence altına alınan anayasal hakların idealini ulusal güvenliğe tehdit olarak gördüğünü açıkça belirtti.
Böylece sözde "hukuka karşı savaş" açık bir mesaj gönderdi.

Bay Li gibi Çin'in yasadışı kara tutkunlarının, dini zulümlerin ya da siyasi baskıların kurbanlarını temsil edenler için tehlike sadece yolsuzluk yapan yerel yetkililer ya da güçlü iş adamlarından değil, devletin kendisinden geliyor.
Önceki ve sonraki fotoğraflar tutukluluk süresince görsel bir ipucu sunuyor.
2012'de çekilen, güvende, neşeli bir avukat.
Serbest bırakılması üzerine çekilen kişi dikkat çekici derecede daha incedir ve yıllarından büyük gözüküyor.
Wang Qiaoling, onu neredeyse tanımadığını söyledi.
Ve bana, kocasının serbest bırakılmasından beri ona anlattığı kötü muamele şekillerini anlatıyor.
"İlaç almak zorunda kaldı, hapları ağzına doldurdu, gönüllü olarak almayı reddetti" dedi.
"Polis, ona yüksek tansiyon içindiğini söyledi, ancak kocam bundan çekmiyor.
"Hapları aldıktan sonra kaslarında ağrı hissetti ve vizyonu bulanıklaştı."
'Küfürlü sorgulama'
"Dövüldü, sonunda günlerce uykudan mahrum ederken yorucu sorgulamaya maruz kaldı" diye devam ediyor.
"Ve günde 15 saat boyunca hareket etmeden dikkatini çekmek zorunda kaldı."

Uluslararası Af Örgütü'nün William Nee, bana kötü muamele yöntemlerinin her birinin kendisi tarafından işkence olarak düşünülebileceğini söyledi.
"Toplu olarak, yetkililer tarafından Li Heping'i itiraf etmesi için fiziksel ve zihinsel işkence yapmak için açık bir niyet gösterdiler" diyor.
Çin, İşkenceye Karşı Sözleşmeye taraf olduğu için, bu ciddi iddialar, Çin yetkililerinin, bu işkencenin gerçekleşip gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için derhal etkili ve tarafsız bir soruşturma başlatmalarını istemelidir. "
İddia edilen işkencenin uzun ve aşırı doğasına rağmen Bayan Wang, kocasının itiraf etmediğini söyledi.
"Gözaltı merkezinde işkence gördüğü için endişelendi ve ailenin tekrar toplanmasını istemediği için yetkililerle duruşmanın gizli tutulacağı konusunda anlaşmaya vardı.
Yetkili, "Askıya alınmış bir ceza verilecekti, ancak hiçbir zaman suçunu itiraf etmedi ya da devlet iktidarını alt üst ettiğini itiraf etti."
Medyadan yasaklandı
Mahkeme, daha sonra Çin'in devlet kontrolündeki medyanın ayrıntılarını açıkladığı gizli duruşmada Bay Li'nin "devlet gücünü ve yasal sistemini kötülemek ve saldırmak için defalarca internet ve yabancı medya mülakatlarını kullandı" kararına vardı.
Onun mahkumiyetinin bir sonucu olarak, şimdi hukuku uygulayamıyor ve ayrıca başka bir medya röportajı yapmayacağı konusunda bir anlaşma imzaladı.
Ancak karısı, sürekli korkutucu olmasına rağmen, benzer bir şekilde kısıtlanmış olmayı reddetti.
Düz elbiseler polisi hala aile evini kuşattı ve kabul edilen görüşme alanımıza kadar takip edildi.
Hesabı bağımsız olarak doğrulamak imkansız iken, diğer avukatların hesabına, bu hafta mahkeme davası duyulduğu Xie Yang dahil olmak üzere, tutuklamalara son verildi.
Mahkeme, duruşmada bu iddiaları geri aldığını iddia etmesine karşın, soruşturma süresince benzer sıkıntıları iddia etmişti - tutuklama, dayak ve sonunda aynı pozisyonda kalma davası da dahil olmak üzere -.
Li Heping'in burada işkence gördüğü iddialarını sormak için Tianjin Birinci Gözaltı Merkezini çağırdık.
"Herhangi bir röportaj yapmıyoruz" dedi cevap geldi. "Eğer röportaj yapmak isterseniz, lütfen yasal ve doğru kanallardan geçin."

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image