Arama

Efsanevi boksör Muhammed Ali hayatını kaybetti

7 yıl önce

Eski dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu Muhammed Ali 74 yaşında hayatını kaybetti.

Efsanevi boksör Muhammed Ali hayatını kaybetti
ad image
ad image

Uzun yıllardır parkinson hastalığı ile yaşayan Muhammed Ali bir süredir solunum rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi altında tutuluyordu. Muhammed Ali, "tüm zamanların en iyisi" olarak anılıyordu.

Muhammed Ali, "Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım" sözü ile de spor tarihinde yer edinmişti. Ali, kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56'sından galibiyetle ayrılmayı başarmıştı. Dinini değiştirip Müslüman olan Muhammed Ali, Vietnam Savaşı'na gitmeyi de reddetmişti.

Dünya şamyiyonu Muhammed Ali'nin sözcüsü Bob Gunnell dün bir açıklama yapmış ve efsaneviboksörün doktor ekibi tarafından tedavi altında tutulduğunu belirtmişti.

2014'DEN BU YANA SAĞLIK SORUNLARI VARDI

Hayatı boyunca birçok önemli maça çıkan, spor yaşantısının yanı sıra Müslümanlara ve ABD'deki siyahi hareketlere desteğiyle de bilinen Muhammed Ali, 2014 yılından bu yana sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman hastanede tedavi görüyordu.

Aralık 2014'te ve Ocak 2015'te hastaneye kaldırılan Muhammed Ali'nin, geçen yılki rahatsızlığının idrar yolları enfeksiyonu olduğu belirtilmişti.

Ünlü boksör, son olarak 8 Nisan'da Arizona'nın Phoenix kentindeki Celebrity Fight Night adlı yardım etkinliğine katılmıştı.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN MESAJ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin vefatı ile ilgili olarak bir mesaj yayınladı. Kurtulmuş, twitter hesabından, "Vefat ettiği haberini aldığımız dünya boks tarihinin en büyük şampiyonu Muhammed Ali'ye Allah'tan rahmet dilerim. Muhammed Ali'nin bizim kuşağımız için ayrı bir önemi vardır. Muhammed Ali'nin müsabakalarını izlemek için uykusuz kaldığımız günler olmuştur. Kimliğiyle, başarılarıyla ve duruşuyla tüm dünya Müslümanlarının 'Güçlü' sesi olan bir dünya yıldızıydı Muhammed Ali. ABD'de yaşayan Müslümanlar içinde çok önemli bir isimdi. İslam dünyasının başı sağ olsun. Bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum" diye yazdı.

MUHAMMED ALİ KİMDİR?

Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942'de Kentucky Louisville'de doğdu. 12 yaşındayken boksla tanıştı ve kısazaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlara girdi.

Profesyonel lige 1960'ta Roma'da ağır hafif sıklette altın madalyayı alarak döndü. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı.

1964 yılında 22 yaşındayken, S. Liston'u yenip Dünya Şampiyonu oldu. Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini ve İslam'a geçtiğini açıkladı. Muhammed Ali ismini aldı ve çok sevdiği boks'a 1967'den 1970'e kadar ara vermek zorunda kaldı.

"Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım." diyerek Vietnam savaşına gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alınınca dava süresince maddi sıkıntılar yaşadı ve iflas ettiğini açıkladı.

Ailesinin yardımı ve üniversitelerde para karşılığı yaptığı konuşmalarla geçimini sağladı. 1970'te temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü. 1971'de Joe Frazier ile 'Asrın maçı'na çıktı ve profesyonel boks kariyerinde ilk defa kaybetti.

Uzmanlar üç buçuk sene aradan sonra sadece 2 maç yapan Muhammed Ali'nin bu kadar zor bir maça hazır olmadığı görüşünde hemfikirdi. Fakat o en kısa zamanda tekrar şampiyon olmak istiyordu.

Ardından çenesinin kırıldığı maçta Ken Norton'a sayı ile yenilince,kendi ve yakınları dışında birçok kişi kariyerinin bittiğini sandı. Fakat o azmedip art arda unvan için rakip olan boksörleri bir bir yendi. Ken Norton'i yenip rövanşı aldı.

1973'te Joe Frazier ile unvan maçı için anlaştı. Arada sadece Joe Frazier-George Foreman maçı kalmıştı. Frazier sürpriz bir şekilde iki raund'da nakavt oldu. Ali böylece önce Fraizer ile maç yapıp arkasından da Foreman'la maç ayarladı ve iki maçı da nakavtla kazandı. Böylece hem kaybettiği unvanını alacak hem de daha bitmediğini gösterecekti.

1974'te Foreman’ın bahisçilerde 7'ye 1 favori olduğu maçta rakibini hiç beklenmedik bir taktik ile sekizinci raundda nakavt edip hak ettiği unvanı Floyd Patterson'den sonra tekrar elde eden ikinci boksör oldu. 1978'de L. Spinks'e yenilip ardından aynı yıl rakibini yenince Dünya Şampiyonluğunu 3 kez elde eden ilk boksör oldu.

1978'de boksu Şampiyon olarak bıraktı. Sonra Parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen bunu gizleyip büyük para karşılığı iki maç daha yapıp kaybetti. İkisi de o vaktin veya sonrasının Dünya Şampiyonları idi

Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37'si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.

Kaynak :Mynet

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image