Arama

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Gebe Hane Ziyareti Yaptı

8 yıl önce

Gebelik, doğum eylemi ve lohusalık esnasındaki komplikasyonlar gelişmekte olan ülkelerde üreme yaşındaki kadınlar arasında öncelikli yer alan sakatlık hatta ölüm nedenidir.

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Gebe Hane Ziyareti Yaptı
ad image
ad image

Gelişmişlik bakımından bir kalkınma göstergesi olan anne ve bebek ölüm oranlarının azaltılması tüm ülkelerce oluşturulan ulusal bir politika çerçevesinde ilerlemektedir. Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinin 5.incisi anne sağlığındaki iyileşmenin göstergesi olan anne ölümlerinin azaltılmasıdır.

 

Dünyada her yıl 400.000 civarında anne ölümlerinin gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Türkiye’de 2014 yılında gerçekleşen 1.283.062 doğum sonrası 203 anne ölümü gerçekleşmiş olup, İlimizde ise 2014 yılında 3 anne ölümü meydana gelmiştir.

 

Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda anne ve bebeklere özel önem verilmesi öncelikli konular arasında yer almıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda anne ve bebek ölümlerinin önceki yıllara göre çok daha yüksek oranlarda azaltılması planlanmaktadır.

 

Bu amaçlar doğrultusunda “Yeni Bir Nefes, Yeni Bir Hayat-Annelik”sloganı ile ülke genelinde ilk olarak Müdürlüğümüzce “Gebe Hane Ziyareti” uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulama kapsamında daha önceden belirlenmiş olan gebeler veya lohusalar ziyaret edilmektedir. Seçilen aileler gebelik ve lohusalık döneminde ziyaret edilerek, anne adayı ve ailesine hem içerisinde bulunduğu dönem hem de daha sonraki aşamalarda karşılaşacağı fiziksel, biyolojik ve psikolojik değişiklikler hakkında bilgi verilmektedir. Aynı zamanda anne adaylarının doğum hakkındaki endişeleri giderilerek normal doğumun anne ve bebek sağlığı bakımından faydaları anlatılarakolağan durumlar dışındaki gebeliklerin normal doğum ile sonlandırılmaları önerilmektedir.

 

Bu ziyaretler esnasında Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak basımı yapılan anne adaylarının ve lohusaların ellerinde istedikleri zaman ulaşabilecekleri “Yeni Bir Nefes, Yeni Bir Hayat- Annelik” kitapçığı verilmektedir. Oluşturduğumuz bu kitapçıkla her bakımdan bilgilendirme sağlayıp, olası beklenen durumların anlatıldığı güvenilir bir kaynak olmanın yanı sıra gebeye anormal durumlar hakkında da bilgi vererek anne ölümleri engellenmeye çalışılmaktadır.

 

Ayrıca ailelere Elazığ Hak Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan, gebelik ve lohusalık dönemi tehlike işaretlerinin de yer aldığı gebe takip formu verilmektedir. Bu form sayesinde Aile hekimi ve Kadın Hastalıkları Uzmanı arasında gebeye yapılan tetkikler, ilaç tedavisi…vs konularda bilgi aktarımı sağlanmaktadır.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image