Arama

İki Ultra Kompakt Cüce Galakside Süper Dar Black Holleri Buldular

7 yıl önce

Utah Üniversitesi liderliğindeki gökbilimciler ve astrofizikçilerden oluşan uluslararası bir ekip, iki ultra kompakt cüce galakside süper öldürücü kara delikler buldu: VUCD3 ve M59cO.

İki Ultra Kompakt Cüce Galakside Süper Dar Black Holleri Buldular
ad image
ad image

 

Ultra kompakt cüce galaksiler (UCD'ler) 1990'lı yıllarda Fornax kümesinin spektroskopik incelemeleri yoluyla keşfedildi.

Birkaç milyondan yüz milyona kadar güneş kütlesi ve 300'den fazla ışıkyılından küçük boyutlara sahip kitleler ile UCD, Evrende en yoğun yıldız sistemleri arasındadır.

2014 yılında University of Utah gökbilimci Dr. Anil Seth ve ortak yazarlar, M60-UCD1 adlı ultra kompakt bir cüce galaksinin , o zaman muazzam bir kara deliğin bulunduğu en küçük bilinen galaksinin içinde büyük bir kara delik bulunduğunu keşfetti .

Araştırmacılar, M60-UCD1'in en büyük UCD'sidir : Eğer bu galaksinin içinde yaşıyorsanız, gece gökyüzü çıplak gözle görülebilen en az bir milyon yıldızla gözlerini kamaştıracaktır .

Şimdi, aynı takım süper öldürücü kara deliklere sahip iki UCD daha buldu : VUCD3 ve M59cO.

"Gerçekten düşündüğünüz zaman oldukça şaşırtıcı. Bu UCD'ler Samanyolu'nun yaklaşık% 0,1'idir, ancak kendi Galaksimizin merkezinde kara delikten daha büyük süpersiz kara delikleri barındırıyorlar "diyen ekip üyesi Christopher Ahn, Fizik ve Astronomi Bölümü'nde doktora adayı oldu Utah Üniversitesi ve bir ilk yazarın en kağıt Astrophysical Journal ( arXiv.org ön baskı keşfini anlatan).

VUCD3 ve M59cO sırasıyla 53 milyon ve 60 milyon ışıkyılı uzaklıktadır. Bu galaksiler, Başak galaksisi kümesinde sırasıyla çok daha büyük galaksiler yörüngesinde : Messier 87 ve Messier 59 .

VUCD3'ün kara deliği, galaksinin toplam kütlesinin yaklaşık% 13'ünü oluşturan 4.4 milyon güneşe eşit bir kütleye sahiptir ve M59cO'nun kara deliği, toplam kütlenin yaklaşık% 18'ini oluşturan 5.8 milyon güneş güneşli bir kütleye sahiptir.

Buna kıyasla, Samanyolu'nun merkezinde bulunan süper kütlesel kara delik 4 milyon güneşten oluşur, ancak galaksinin toplam kütlesinin% 0.01'den azını oluşturur .

"Gökbilimciler, birlikte yapılan üç örnekte (M60-UCD1, VUCD3 ve M59cO), kara deliklerin UCD'lerin çoğunun ortasında gizlendiğini ve muhtemelen Evrende bilinen süper-karalı kara deliklerin sayısının iki katına çıktığı görüşündeler" dedi.

"Galaksilerin zaman içinde nasıl oluştuğunu ve geliştiklerini hala tam olarak anlayamadık. Bu nesneler galaksilerin nasıl birleşip çarpıştığını bize gösterebilir "diye ekledi Ahn. "Belki bütün galaksilerin merkezlerinin bir kısmı aslında bu kompakt gökada dış kısımlarından sıyrılmıştır."

UCD'ler içindeki süper kütleli kara delik için yapılan bir açıklama, galaksilerin bir zamanlar milyarlarca yıldızdan oluşmasıdır.

Gökbilimciler cücelerin daha büyük galaksilerin yerçekimi tarafından parçalandığını ve parçalandığına inanıyorlar.

"Galaksilerin birleşip birleştiklerini biliyoruz - galaksiler böyle gelişiyor. Bizim Samanyolu, konuştuğumuz gibi galaksileri yiyor, "dedi Dr. Seth.

"Galaksilerin nasıl oluştuğu hakkındaki genel resmimiz, küçük galaksilerin birleşerek büyük galaksileri oluşturmasıdır. Fakat bunun tam olarak eksik bir resmi var. UCD'ler, geçmişte olanlara bakabilmek için bize daha uzun bir zaman çizelgesi sunuyor. "

_____

Christopher P. Ahn ve diğ. İki Başak Ultrakompakt Cüce Galakside Büyük Damarlı Siyah Deliklerin Tespiti. ApJ 839, 72; Doi: 10.3847 / 1538-4357 / aa6972

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image