Arama

İşte Yeni Ekonomi Paketi

7 yıl önce

Başbakan Binali Yıldırım Başbakan, Bakanlar Kurulu toplantı sonrası Yatırım Teşvik Paketi'ni açıkladı.

İşte Yeni Ekonomi Paketi
ad image
ad image

Yıldırım konuşmasında, "Teşvik paketiyle verilenler 3 misli fazlasıyla geri gelecek. Çünkü üretim olacak iş alanı oluşacak.Uygulanan hiçbir uygulama mali disiplini bozmayacak, hatta oluşabilecek olumsuzluğu da ortadan kaldıracak tedbirler. Ülkeye para gelsinki, yatırımlar daha da artsın" dedi.

 

Paketin yatırımcıya, girişimciye, tümpaydaşlara katkısı olacağını açıklayan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

DAMGA VERGİSİ TEKE DÜŞÜYOR

"Ne olacak? Şirket kuruluşlarında damga vergisi var. Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki, bir tane sözleşme yaptınız. Bundan 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alıyoruz, bunu kaldırıyoruz. Sadece birinden alıyoruz.

 

Harca bağlı kâğıtlar var. Her bir nüshası… Bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara da bu damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Cebinden daha az para çıkacak.

 

Yükte hafif, pahada ağır işlerle uğraşan yatırımcılar

TEKNOLOJİDE DAMGA VERGİSİ YOK


Yani akıl terinin fazla olduğu işlerle uğraşanların, tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz. Teknolojik yatırım yapacaksınız, buna da damga vergisi yok. Firmaların işadamlarının yurtdışı fuar katılımlarıyla ilgili damga vergisini kaldırıyoruz.

Uluslararası firmalara kurumlar vergisi muafiyeti


Bir dünya devi firma var, Türkiye’yi bölgesel üs yapmaya karar verdi. Bunu yapınca ne yapıyor? Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Buradan yönetince buradan insan çalıştıracak, burada bilgi birikimi olacak."

REFORM NİTELİĞİNDE BİR DÜZENLEME

Tarım yatırım teşvik kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de emlak vergisi alınmayacak. Bu da reform niteliğinde bir düzenlemedir.

 

Doğal afetlerle sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz. Böylece terör mağduru vatandaşlarımızın mağduriyeti gideriliyor. 

VERGİ BORCUNU ÖDEYEMEYENLERE YENİ FIRSAT

Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyen vatandaşlarımıza bir fırsat daha veriyoruz…

YURT DIŞINDAN PARA GETİRECEKLERE KOLAYLIKLAR

İkinci maddede ne var? Vatandaşlarımızın veya yurtdışındaki herhangi bir yatırımcının, iş adamının varlığı var Türkiye’de değerlendirmek istiyor… Türkiye’ye bunu rahatlıkla getirecek. Bunu getirdi diye anan kim baban kim nereden aldın yok. Bir istisna var bu kara para terör kaynaklı bir para olmayacak. Bunun dışında dışarıda birikimi olan insanlar paralarını Türkiye’ye getirsinler, ekonomimize soksunlar. Böylece bu parayı ben nasıl koruyacağım diye o düşünceden endişeden çalarlar mı alırlar mı korkusundan kurtulacak, hem de parası da burada bir işe yarayacak.

 

Veya bir seçenek de dışarıda yaptığı işten dolayı bir borcu varsa, o borcunu da öderse bu da aynı şey olacak. Buraya getirmiş gibi bir işlem olacak.

BAĞKURLULARA YENİ HAK

Önemli bir şey söylüyoruz. BAĞKUR’lular, esnaf var, çiftçi var, bütün BAĞKUR’a dahil olan sigortalılar değil, kendisi BAĞKUR’a dahil olan işverenler, primlerini sigortalarını öderken mesela ne yapıyor? Zamanında öderse 5 puan düşük ödüyor. Bu hakkı BAĞKUR’lulara da tanıyoruz. Bu imkandan yararlanırken, ödemezseniz o zaman bu imkan ortadan kalktığı gibi takibat da olur. Bu haktan yararlanın, böylece sigortalıyla BAĞKUR’lu arasındaki farkı ortadan kaldırmış oluyoruz.

TAKSİLER ÖTV'SİZ ARACINI YENİLEYECEK


Yine devrim niteliğindeki bir şey. Taşımacılık sektörünün beklediği bir tedbir. Taksiciler soruyor, araçlarımızı yenilemek istiyoruz… Aracını yenileyeceksen ÖTV almadan aracını yenileyeceksin. Bunda otobüs var, toplu taşıma yapan dolmuş var, minibüs var, halk otobüsü  var. Bunlar yenilendiği zaman ÖTV’siz alacak. Buna bir şey daha ilave ettik. Taksiyi söyledik…  Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. Kamyonculara K1 belgesiyle taşıma yapanlar da yararlanacak.

 

 

ŞEHİT YAKINLARINA SAĞLANACAK KOLAYLIKLAR

 

Memleketimizin güvenliği için terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesine araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Ben şimdi burada şunu söyleyeyim. Şehitlerimize geride bıraktığımız yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Bu bayrak için bu vatan için hayatlarını verdiler. Onların yakınları bizim emanetimizdir. Bize emanettir, onlara en iyi şekilde bakmak bizim devletimizin en başta gelen görevidir. Bir çok haklar verildi şehit yakınlarına…

 

Ayrıca şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin şehidimizin haberi geldi ve ondan sonra bu haktan yararlanma ve istediği branşına uygun şekilde yerine getirilecek, gecikmeden yerine getirilecek. Hatta daha başka güzel şeyler var, onlara şimdi girmek istemiyorum.

 

KREDİ ALIMLARINDA YENİ DÖNEM

 

Geldik, esnaf işadamlarının paraya erişimlerine… yani iş yapmak istiyor, bilgisi var tezgahı var ama para lazım işi döndürmek için. Paraya erişimde sıkıntı var, nasıl var? Hem teminatlar yüksek, üstüne üstlük bir de faizi düşürüyoruz, politika faizi yüzde 7’ye düştü mesela, normal kredi alacağı zaman teminatlarda maliyet artıyor. Bunu kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri de taşınabilirleri de teminat gösterebilecek.

 

"KREDİ İSTEDİM VERMEDİLER"

 

Eskiden ben gençken iş yapacaktım, kredi talebinde bulundum. Dinledi dinledi banka müdürü dedi ki, dedim ki ben gemi inşaat mühendisiyim dedi. Evladım bana babam dedi ki altından hava su geçenlere kredi verme dedi, ben de sana kredi vermiyorum dedi. Yani bu anlayışı artık sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa, bir tane tezgahın var, motosikletin var, araban var. Taşınabilir sadece bina dükkan arsa değil. Taşınabilir menkul değerleri de CNC tezgahı torna tezgahı her türlü menkul kıymetleri de teminat olarak vereceğiz. 

 

ESNAFIN GEÇMİŞE YÖNELİK BORÇLARI

 

Esnaf sanatkarlarımızın geçmişe yönelik borçları vardı. Yaklaşık olarak 200 bine yakın esnafın kredi almış, gecikme faizi var ödeyememiş. Gecikme faizini TESKOM ve gümrük ticaret bakanlığımız bir araya geldiler. Yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini karşılıyorlar, yani silme yok. Geri kalan ödenecek para da yapılandırılıyor, ödeme imkanı geliyor. Bu güzel çalışma da gümrük ticaret bakanımızın ve TESKOM’un ortak çalışması. Düzeltiyorum 110 bin esnafmış…

 

Geldik sekizinci maddeye. Dış ticaret erbabımız artık kapı kapı dolanmayacak. Gümrüklerde mesela her bakanlığımızın işi var. 15 tane bakanlık soruyor, anan kim baban kim nereden gelip nereye gidiyorsun… her bakanlığın görevlisine dil dökmekten yoruluyor. 

 

KARŞILIKSIZ ÇEKLERLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

 

Kanayan bir yara… Çek konusu ekonomiyle ilgili. Ekonomi çok iyi olunca sorun küçülüyor, ekonomi zora girdiğinde sorun büyüyor. Çek, karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetler oluşuyor. Çek ödemeyince o çeke bağlı olarak hesap kitap yapıp mal alan vatandaş da yükümlülüğünü yerine getiremiyor ve herkes bu işten bedel ödüyor. İki tane şey getiriyoruz. Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar etti, alışkanlık haline getirdi bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından geliyor.

 

İkinci şey, çek verdim, çeki ben aldım. Bu çek arkasında bir kutu var, kare kod diyorlar. Ona telefonumu tutacağım bakacağım çek sağlam mı değil mi, bunun seceresini görüyorum. Ondan sonra kardeşim sağol ben almayayım diyeceksin… Vatandaş karekodlu çek deyince anlamaz. Ne işe yarıyor anlatmaya çalışıyorum.

 

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YENİLENİYOR

 

Bazı teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz. Teşvik sistemimizde bir takım uygulama değişiklikleri yaptık. Bir ara arsa veriyorduk, SSK’nın elektriğin yarısını alıyorduk. O uygulama çok önemli bir yere geldki. Sonra bölgesel teşviklere geçtik. Her ne kadar istediğimiz seviyeye gelmediyse de, aslında buna başladığımız günden beri 650 bin istihdam oluşmuş. Başta doğu ve güneydoğu olmak üzere bu teşviklerde sektörel teşviği de içerecek şekilde uygulamalardan edindiğimiz tecrübeyi hayata geçireceğiz. Şimdi orta ileri teknoloji üretim yatırımlarının tamamı da 4’ncü bölge teşviklerine alınacak.

 

PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ

 

Bir devrim niteliğinde yenilik, proje bazlı destek sistemini de getireceğiz. Ben tekstil işini yapmak istiyorum, filan yerde yapacağım. Ben yeni buluş yaptım, yazılımla Türkiye’deki bütün ulaşım altyapısının güvenlik açığını ortadan kaldırıyorum diyorsun, ona da ayrı teşvik gelecek. Yatırımcıların vergi indirim oranları ile SSK primi, işveren desteği sürelerinin kalıcı uygulanması sağlanacaktır.

 

Bu ne demek arkadaşlar, Türkçesini söyle… Süre bitiyor, telaşlanmasınlar… 

FABRİKAMI KAPATMAK İÇİN İKİ SENE DOLAŞMADIĞIM KAPI KALMADI

 

Dükkan açma, kapatma da kolaylaşacak. 1983’te benim bir fabrikam vardı. Açarken çok kolaydı, kapatırken iki sene dolaşmadığım kapı kalmadı. Bu belki kısmen gene var. Bunları rahatlatıyoruz.

 

Tarımsal teşvikteki kafa karışıklığı ortadan kaldırıyoruz. Ne yapacağız? Yılın içerisinde iki dilimde vereceğiz. Maliyenin imkanlarına bakacağız.

 

TEFECİLER AZALACAK

 

Arada aracı tefeci azalacak. Direkt ürünü satın alacak ile satacak bir şekilde buluşacak. Burada hem üretenin hem de alan daha iyi değerlendirecek. Borsada parasal işlemler gibi ürünler de parasal araç gibi kullanacak.

İş güvenliğiyle ilgili, bazı maddelerinde küçük bir iki şeyde henüz altyapı hazır değil. Onu hazırlayıncaya kadar zamana ihtiyacımız var. Yasayla ilgili geri adım yok, yasa uygulanacak.

 

TURKUAZ KART SİSTEMİ NEDİR?

Turkuaz kart sistemi vadimiz vardı. Turkuaz kart sisteminde ne var? Özellikle beyin göçünü tersine döndürme. Yani yurtdışında bizim vatandaşımız olmuş, yerleşmiş çok önemli buluşları olan insanların tekrar gelmesini zaten tevik ediyoruz ama başka uyrukta olanlara imkan getiriyoruz. Gel memlekette otur çalış, fikirlerini burada bir faydaya dönüştür. Biz sana gereken her şeyi yapacağız diyoruz.

 

Bunun bir artısı da ihracatçımıza da şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceğiz. İş ihracat yapan ülkeye döviz kazandıran ihracatçılarımıza bu imkandan yararlandıracağız."

 

 

İhracatçıya kolaylık geliyor

 

- İhracat yapan ihracatçıya yeşil pasaport imkanı verilecek.

 

- Yatırımcının krediye erişmesi için Kalkınma Bankamızı işler hale getiriyoruz. 

 

- Eximbank üzerinden ihracatçıya krediye erişimi kolaylaştırıyoruz.

 

Terör mağduru KOBİ'lere destek

 

- Çalışanların ücreti hariç kamuda her alanda tasarruf seferberliği başlatıyoruz.

 

- Terörden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira KOSGEB desteği geliyor.

 

- Yerli makine alan KOBİ'lere 300 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.

(Mynet.com)

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image