Arama

Nükleer deneme sonucunda deprem oluştu

7 yıl önce

Güney Koreli askeri yetkililer, K. Kore'nin beşinci ve en büyük nükleer denemesini gerçekleştirdiğini iddia etti. K.Kore'de sabah erken saatlerde 5.3 büyüklüğünde bir yapay deprem meydana geldiği bildirilmişti.

Nükleer deneme sonucunda deprem oluştu
ad image
ad image

Daha önceden aynı bölgede yaşanan ve benzer büyüklükteki tüm depremlerin, nükleer deneme sonucu yaşandığı ortaya çıkmıştı. Yonhap haber ajansına konuşan Güney Kore Genelkurmay Başkanı "Kuzey Kore'nin şu ana kadarki en büyük nükleer denemesini gerçekleştirdiğini tahmin ediyoruz" dedi.

İddialara yönelik olarak Kuzey Kore'den bir açıklama gelmedi. Bugün, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kuruluş günü olması nedeniyle Kuzey Kore'de ulusal bayram.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu da, K.Kore'nin kuzeydoğusundaki Punggye-ri nükleer deneme bölgesinde "patlama kaynaklı sallantı" yaşandığını doğruladı, ancak patlayıcının türünü tespit edemediklerini açıkladı.

Nükleer denemenin 10 kilotonluk enerji ortaya çıkardığını tahmin eden askeri yetkililer, bunun K.Kore'nin Ocak ayında yaptığı nükleer denemenin iki katı olduğuna dikkat çekti.

K.Kore Ocak ayında yaptıkları "hidrojen bombası testi"nin başarılı olduğunu açıklamış ancak nükleer uzmanlar, deneme sırasında kaydedilen patlamanın gerçekten hidrojen bombasından mı kaynaklandığı konusunda şüphelerini dile getirmişti.

Punggye-ri bölgesinden gelen uydu görüntülerinde de, son aylarda bölgede hareketliliğin arttığı tespit edilmişti ve K.Kore'nin yakında yeni bir nükleer deneme yapabileceği söylentileri çıkmıştı.

DÜNYADAN SERT TEPKİ

ABD, Kuzey Kore'nin bu adımının çok ciddi sonuçları olacağını açıkladı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye denemeyi "Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un manyakça umursamazlığını gösteren ve kendini yok etmeye yönelik bir eylem" olarak niteledi.

Park, denemenin uluslararası topluma büyük bir bursa escort meydan okuma olduğunu ve K.Kore'nin bunun sonucunda sadece daha çok yaptırımla karşı karşıya kalacağını belirtti. Yurtdışında bulunan Park, ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönme kararı aldı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın Güney Kore ve Japonya liderleriyle görüştüğünü açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Başkan Obama, ABD'nin Asya'daki müttefiklerinin güvenliğine karşı sorumluluğunu yineledi. Kuzey Kore'nin bu eyleminin ardından ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kaldığından emin olmak için görüşmelerimiz sürecek" dedi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, nükleer deneme haberlerinin ardından "Eğer Kuzey Kore nükleer deneme yaptıysa, buna göz yumamayız. Sert şekilde protesto etmeliyiz" diye konuştu. Çin'den de nükleer denemeye kınama geldi.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image