Arama

4 Şubat Dünya Kanser Günü

9 yıl önce

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

4 Şubat Dünya Kanser Günü
ad image
ad image

Kanser hem dünyada hem ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korumanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçteikisi erkeklerde görülmekte olup önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir.

 

Doğru korunma stratejileri ile kanserin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun %90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltılır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunup, tarama programlarına da katılarakerken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir.

 

Bu amaç doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) yanı sıra tüm Aile Hekimliklerinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde de Rahim ağzı kanseri erken teşhisinde kullanılan HPV (sürüntü testi) ve Kalın Bağırsak Kanserinin erken teşhisinde kullanılan Gaitada Gizli Kan testi bakılmaya başlanmıştır.

 

4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri kapsamında Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar Ve Kanser Şubesi/Kanser Birimi tarafından kanser hastalığının önemini vurgulamak toplumda farkındalık sağlamak amacıyla 4 Şubat Çarşamba günü saat 10.30 da Valimiz Sayın Ömer Faruk KOÇAK’ ınteşrifi ileHazardağlı Kavşağından başlayan yürüyüşümüze tüm kamu, kurum ve kuruluş çalışanları da katılacaktır. Yürüyüşümüze tüm halkımız davetlidir. 

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image