Arama

Harç Değil Haraç

9 yıl önce

Saadet Partisinden katlamalı harç sistemine sert eleştiri geldi!

Harç Değil Haraç
ad image
ad image

Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı İbrahim Hacıbekiroğlu, Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yeni yasaya göre, öğrenciler okulun uzaması durumunda veya alttan aldıkları dersler olması halinde, yüzde 400’lere varan zamlarla harç ödeyecek. Birçok üniversitenin 2014-2015 öğretim yılının ikinci döneminden itibaren uygulamaya soktuğu yeni harç sistemini eleştirerek, öğrencilerden katlamalı harç değil haraç alındığını ifade etti.

 

Hacıbekiroğlu konuşmasında, Ücretsiz eğitim parolası ile yola çıkan iktidar, üniversite öğrencilerinden katkı payı adı altında adeta haraç topladığını kaydederek, büyük bir gürültü ile kaldırıldığı söylenen öğrenci harçları, sessiz sedasız bir şekilde üniversitelere yeniden sokuldu.  Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yeni yasaya göre, öğrenciler okulun uzaması durumunda veya alttan aldıkları dersler olması halinde, yüzde 400’lere varan zamlarla harç ödeyecek. Birçok üniversitenin 2014-2015 öğretim yılının ikinci döneminden itibaren uygulamaya soktuğu yeni harç sistemi, binlerce liralık faturalarla karşı karşıya kalacak olan öğrenciler açısından içler acısı bir durumdur” ifadelerine yer verdi.

 

Katlamalı Haraç

 

Hacıbekiroğlu konuşmasında, yıllardır siyaset kürsülerinden ücretsiz eğitim naraları atan Hükümetin, bir kez daha geri adım attığını belirterek, İktidarın 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “harçları kaldırdığını” söylerken, bugün uygulamaya soktuğu yeni harç sistemi ile Bin bir zorlukla okumaya çalışan üniversite öğrencileri zor duruma sokulduğunu ifade etti.

 

Paran yoksa eğitim de yok!

 

Hacıbekiroğlu konuşmasında, “Katkı payı ve öğrenim ücretlerini ödemeyenler hakkında Resmi Gazete’de yayımlanan hükme göre, tabiri caizse “Türkiye’de paran yoksa okuma hakkın da yok” deniliyor.” Diyerek,Okulu uzatan öğrenciler dersi 4 kez ve üstünde aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 400 fazlasını ödemek zorunda bırakıldığını ifade etti.

 

 “Harçları Kaldırdık” Denildi Ama…

 

Saadet Partisi İl Başkanı İbrahim Hacıbekiroğlu, hükümetin harçları tamamen kaldırdık propagandasına karşı, sessiz sedasızca sunulan katlamalı haççın eğitime büyük bir darbe vurduğunu belirterek, “Temmuz 2012’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen üniversite harçları, aynı yılın ağustos ayındaki Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmüş ve toplantıda harçların kaldırılması yönünde karar alınmıştı. Hükümetin bu kararını bizzat Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç duyurmuştu. Birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerini kapsayan yasada ikinci öğretimler yer almamış ve zaten normalin iki katı, üç katı harç ödeyen yüz binlerce öğrenci mağdur edilmişti. Harçların tamamen değil de kısmen kaldırılmış olmasına rağmen hem hükümet tarafından hem de hükümete yakın medya tarafından harçların tamamen kaldırıldığı propagandası yapılmış ve bu yönde bir toplumsal algı oluşturulmuştu.

 

Yüzde 400’e Varan Harç Bedelleri

 

Hacıbekiroğlu çıkan yasa ile alakalı bilgi vererek şu ifadeleri kullandı;

“Resmi Gazete’de yayınlanan söz konusu genelgeye göre normal öğrenim süresi içerisinde öğrencinin bir dersi birden fazla alması durumunda yüzde 300’lere varan katkı payı öğrenciden tahsil edilecek. Buna göre bir ders 3. kez alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlası, 4. kez alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin  yüzde 100 fazlası, 5 veya üstünde alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 300  fazlası öğrencilerden katlamalı şekilde alınacak. Genelgedeki harç adı altında öğrencilerden alınacak olan ücretler bununla sınırlı değil. 4 yıllık normal eğitim süresinde mezun olamayan ve öğrenim süresini uzatan öğrenciler için de harç yükü getiriliyor. Okulu uzatan öğrenciler dersi ilk kez aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 100 fazlasını, 2. kez aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 200 fazlasını, 3. kez aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 300 fazlasını, dersi 4 kez ve üstünde aldığında ise kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 400 fazlasını ödemek zorunda bırakılıyor. Maalesef hükümetimiz ülkemizde parası olmayan genç nesillere eğitim hakkını da bu uygulamayla kısıtlamaya hazırlanıyor.”

 

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image