Arama

Katar, sıralı yakıtlara saldırıyor Körfez gerilimlerini

6 yıl önce

Katar emir Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye atfedilen tartışmalı yorumlar sonrasında dört Arap ülkesi Katar haber sitelerini engelledi.

Katar, sıralı yakıtlara saldırıyor Körfez gerilimlerini
ad image
ad image

 

Etkili El-Cezire ağının web sitesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn tarafından engellenenler arasında yer alıyor.
Katar, Şeyh Tamim'e atfedilen yorumların sahte olduğunu ve bilgisayar korsanlarının devlet haber ajansı web sitesinin denetimini ele geçirmesinin ardından ortaya çıktığını söyledi.
Dört ülkedeki çevrimiçi kullanıcılar, web sitelerine erişemediklerini doğrulamışlardır.
İran'a Övgü
Tartışmalı açıklamada birçok hassas bölgesel sorun ele alındı ​​ancak her şeyden önce Suudi Arabistan'ın kemer rakibine övüldü ve krallığı incece örtülü eleştirdi.
Raporda Şeyh Tamim'in aktardığı sözlerinde "Arapların İran'a karşı düşmanlığının arkasında hiçbir sebep yoktur ve Doha'nın İsrail'le olan ilişkisi iyi" dedi.
Açıklamada ayrıca, İran'ın yakın müttefiki Hizbullah olan Lübnan Şii militan hareketi hakkında olumlu sözler de vardı.
Suudi medya, Katar'ın "imal edildiklerini" söyledikten sonra bile bu yorumları bildirmeye devam etti.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, ülkesinin saldırı suçunun faillerini dava edeceğini ve olayı ülkesine karşı "medya kampanyası" kapsamında nitelendirdiğini söyledi.
Pan-Arab Sky News Arabia TV, görünüşe göre, tartışmalı yorumların bir ekran resminde göründüğü Katar TV'den çekilmiş video görüntüleri yayınladı.
Bölgesel gerginlikler
Riyad'daki Pazar günü gerçekleşen Arap-İslam-ABD zirvesinde yer alan katılımcılar, Şii liderliğindeki İran'ı kınama dalgasını patlatarak olayı terörizmi yaymak ve bölgedeki müdahaleyi eleştirmekle suçladıktan sonra geldi.
Sünni kararın hüküm sürdüğü Bahreyn şu anda çoğunluğu Şii nüfusu arasında iç huzursuzluklarla karşı karşıyadır. Ülkedeki ana Şii muhalefet grubu Wefaq'ı yasaklamış ve protestoları ve şiddeti isteyen en üst düzey din adamı İsa Kassim'i Bahreyn vatandaşlığına aykırı bırakmıştı.
Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Başkan Donald TrumpResim telif hakkı MANDEL NGAN
Resim yazısı
Şeyh Tamim'e atfedilen "yorumlar" İran ve İsrail'i övdü
Katar ve diğer Arap devletleri arasındaki gerginlikler, Temmuz 2013'te Mısır İslamcı Devlet Başkanı Muhammed Morsi'nin ordu tarafından devrilmesini takiben ön plana çıktı.
Birkaç Körfez Ülkesindeki resmi medya organları, Katar'ın Morsi'ye üye olduğu Mısır Müslüman Kardeşler (MB) grubuna ve bazı Arap ülkelerinin terör örgütleri olarak adlandırdığı Hizbullah'a verdikleri iddialarla duyduğu memnuniyetsizliği defalarca dile getirdi.
Mart 2014'te Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE, Doha'nın işlerine karıştığı iddiaları üzerine Katar'dan büyükelçilerini protesto etmek için geri çekti.
Yasağı bu hafta açıklayan Mısır, El Cezire'yi "terörizmi kışkırtma" ve "habercilik" suçlamasıyla bildirdi.
'Katar Aracı'
Katar'ın ekonomik cazibesi ve El Cezire'nin popülerliği nedeniyle ortaya çıkan bölgesel nüfuz, uzun süredir Körfez komşuları için endişe kaynağı olmuştur.
Tarihsel olarak altı uluslu Körfez İşbirliği Konseyi'nin tartışmasız lideri olan Suudi Arabistan, medya silahlarını kınamak için Katar hükümeti ile çeşitli anlaşmalara sponsor oldu.
Doha merkezli pan-Arap ağının kapsamı, Mısır'daki İslamcılara karşı biraz eğilimi gösteriyor ve ordu tarafından "darbe" olarak Morsi'nin devrilmesini açıklıyor.
Mısır güvenlik görevlileri Mısır'da çalışan El Cezire gazetecilere de el koydu.
Kanal, Arap dünyasında en çok izlenen ve objektif gazeteciliğin korkusuz bir kalesi olarak tasvir ediyor.
Ancak eleştirmenler, bunun Katar dış politikasının bir aracı olduğunu ve destekçilerinin çıkarlarına nadiren meydan okuyacağını söylüyor.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image