Arama

Ekonomik etki gıda, uçuşlar ve futbolu tehdit ediyor

6 yıl önce

Suudi Arabistan , Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen , Katar ile diplomatik ilişkileri kesti.

Ekonomik etki gıda, uçuşlar ve futbolu tehdit ediyor
ad image
ad image

 

Ancak bu, Katar ekonomisi ve orada iş yapan insanlar için ne anlama gelebilir?
Yaklaşık 2,7 milyonluk bir nüfusa sahip olan Arap Yarımadası'nın kuzeydoğu kıyısındaki bu küçük ulus, ağırlığının üstesinden gelmeye çalışıyor.
Ulusal havayolu şirketi (Qatar Airways), uluslararası haber istasyonu (El Cezire) ve spor (bilhassa 2022 futbol Dünya Kupasını kazanan ve belki de dünyanın en ünlü kulübü Barcelona olan eski sponsoru olan) sayesinde insanlar bunu biliyor. .
Başkent Doha'da farklı bir siluetle, oradaki ofisleri açan çokuluslu şirketleri cezbetmeyi başarmıştır.
Dolayısıyla bu son gelişmeler, tehlikede olan çok şey var demektir.
Uçak
Abu Dhabi'nin Etihad Havayolları ve Dubai Emirlikleri, Salı sabahından itibaren Doha'ya gidiş dönüş hatlarını askıya alıyor. Her iki taşıyıcı da gündüz Doha'ya dört uçuş gerçekleştiriyor.
Bütçe taşıyıcı FlyDubai, güzergahı da iptal ediyor. Bahreyn'in Gulf Air ve Egyptair de dahil olmak üzere diğer havayollarıyla bu davayı takip etmeyi bekliyor.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın hepsi Katar içinde ve dışındaki uçuşlar durduracaklarını ve hava sahasını ülkenin havayoluna, Katar Havayolları'na kapatacaklarını söyledi.
Ve en büyük kaybeden olma riskini taşıyan Katar'ın bayrak taşıyıcısı. Bir seviyede, Dubai, Abu Dhabi, Riyad ve Kahire gibi yerlere yaptığı uçuşlar duracak. Günde düzinelerce uçuş var.
Suudi servislerini iptal ettiğini zaten belirtti.
Ancak, bölgedeki büyük hava boşluklarından men edilmesinin de uçuş yollarını değiştirmesini gerektiren büyük bir soruna neden olacağı, kaçınılmaz olarak uçuşlara zaman kazandıracağı belirtildi.
Ve yakıt faturalarını artırmanın yanı sıra, yolcuları rahatsız edebilir.
Qatar Airways'in büyümesi, Doha yoluyla Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir merkez havayolu olarak konumlanmasını sağladı.
Danışma firması Cornerstone Global'in direktörü Ghanem Nuseibeh, "Altı saat sürecek olan Avrupa'ya yapılan bir yolculuk sekiz ya da dokuz yıl alır, rotaları değiştirmek zorunda kaldığı için bu daha çekici olmaz ve yolcular başka yerlere bakabilir" diyor.
Gıda
Çöl devletleri doğaları gereği yiyecek yetiştirmek için mücadele eder. Ve Katar için gıda güvenliği özel bir konudur; çünkü tek yol arazi tarafından Suudi Arabistan ile tek bir sınırdır.
Her gün yüzlerce kamyon sınırı aşıyor ve yiyecek ana kaynaklardan biri. Katar'ın yiyeceklerinin yaklaşık% 40'ının bu rotadan geldiğine inanılıyor.
Suudi Arabistan sınırı kapatacağını ve kamyonlar durduğunda Katar hava ve deniz taşımacılığına güveniyor.
Bay Nuseibeh, "Hemen enflasyona neden olacak ve bu durum normal Katar halkını doğrudan etkileyecektir" dedi.
"Eğer şeyler her zamankinden daha fazla maliyete başlarsa, Katar halkının liderliğin değişmesi ya da yön değiştirmesi için yönetici aileye artan politik baskı uygulayacağını göreceksiniz."
Khalifa Uluslararası Stadyum, DohaGörüntü telif hakkı REUTERS
Image caption
2022 Dünya Kupası Katar'da bir inşaat patlamasına yakıt vermeye yardımcı oluyor
Ayrıca, daha yoksul Katarların birçoğu daha ucuz olduğu için bakkal alışverişlerini yapmak için Suudi'ye günlük veya haftalık geziler yaptığını belirtiyor. Açık bir şekilde kapalı bir sınır, bu artık mümkün olmayacak demektir.
İnşaat
Yeni bir liman, bir sağlık bölgesi, bir metro projesi ve 2022 Dünya Kupası için sekiz stadyum şu anda Katar'da devam eden önemli inşaat projelerinin bazıları.
Beton ve çelik dahil olmak üzere kilit malzemeler, gemiyle geliyor, aynı zamanda komşu Suudi Arabistan'dan geliyor.
Sınırın kapatılması, gıdada olduğu gibi - fiyatları yukarı itebilir ve gecikmelere neden olabilir.
Bir malzeme sıkıntısı zaten Katar'ın inşaat sektöründe ön plana çıkan bir tehdit. Bu, işleri kötüleştirir.
İnşaat sahasıGörüntü telif hakkı REUTERS
ABD merkezli Baker Enstitüsü'ndeki Körfez uzmanı Kristian Ulrichsen, hava sahasının ve kara sınırlarının uzun süre kapatılması "Dünya Çapında zaman çizelgesinde ve teslimatta tahribat yaratacaktır" diyor.
İnsanlar
Suudi hükümete göre, ilişkileri sona erdirme kararı, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn vatandaşları Katar'a seyahat etme, orada yaşama veya geçme yasakladı. Etkilenen kişilerin ayrılmaları 14 gün sürüyor.
Bu arada Qataris, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'den çıkmak için aynı süreye sahip olacak.
Daha önemli olsa da, Mısır da benzer bir yasak yayınlasaydı. Yakın tarihli bir rapora göre Katar'da yaşayan yaklaşık 180 bin Mısırlı - çoğu inşaat, mühendislik, tıp ve hukuk gibi alanlarda.
Bu işgücünün kaybı hem Körfez ülkelerinde faaliyet gösteren yerel ve uluslararası firmalar için bir sorun teşkil ediyor.
Ticaret ve iş
İş fırsatlarının dağılmaya başladığını zaten görüyoruz.
Birçok Körfez firması perakende dahil olmak üzere Katar'da varlığı var. Bu mağazaların, en azından geçici olarak Bay Nuseibeh'e inanma ihtimali var.
Ve büyük Suudi futbol takımı Al-Ahli, Qatar Airways ile sponsorluk anlaşması iptal etti.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image