Arama

Medyanın çoklu görevliliği, gençlerin dikkat dağınıklığına bağlı

7 yıl önce

Araştırmacılar, dikkat ve çalışma belleği ile ilgili kortikal ağlardaki faaliyet modellerini inceledik ve çalışma belleğindeki performans ile dikkat görevleri arasındaki ilişkileri ve 13-24 yaşındaki konularda günlük teknoloji aracılı faaliyetlerin kapsamını araştırdı.

Medyanın çoklu görevliliği, gençlerin dikkat dağınıklığına bağlı
ad image
ad image

 

Mona Moisala'nın doktora tezinin amacı, dikkat ve çalışma belleği ile ilgili kortikal ağlardaki faaliyet modellerini incelemek ve aynı zamanda çalışma belleğindeki performans ile dikkat görevleri arasındaki ilişkileri ve 13-24'te günlük teknoloji aracılı faaliyetlerin kapsamını araştırmaktır Finlandiya'lı yaşlanmış konular.

Sonuçlar, boş zamanlarında aynı anda birden fazla medya kullanma eğilimi gösteren gençlerin bir laboratuvar ortamında dikkatle ilgili görevlerle uğraştıklarını ortaya koyuyor.

Moisala, "Dikkat dağıtıcı uyaranları süzmek için daha zorlandıklarını, bunun da frontal lob bölgelerinde daha yüksek bir aktivite olduğunu ve aşırı gerilime işaret edebileceğini" belirtti.

Bununla birlikte, dağınıklığın medya tarafından veya çoklu görevlerden kaynaklandığı belirsiz bir hava, ya da tersi.

Moisala görev performansı sırasında beyin aktivitesini kaydetmek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullandı. Bu yöntemi kullanarak, aynı zamanda çoklu görevlerin neden zor olduğunu araştırdı.

Moisala, "Sonuçlar dinleme ve okuma arasında dikkat ayrılırken, bu görevlerin paylaştığı bölgelerdeki sinir kaynakları için rekabetin, performansı sınırlayan önemli bir faktör olduğunu ortaya koydu" dedi.

Günlük bilgisayar oyunculuğu aktivitesi daha fazla olan çalışmaya katılan gençler, çalışma belleğinde daha iyi işlem görmüş ve laboratuvar görevlerinde daha iyi reaksiyon süreleri gösterdiler. Onların görsel ve işitsel dikkat arasında geçiş yapmaları da daha kolaydı.

Bilgisayar oyunlarının bilişsel faydaları önceki çalışmalarda da bildirilmiştir.

Moisala, "Birlikte ele alındığında, bu çalışmaların sonuçları büyük önem taşıyor çünkü ekran üstü zamanın artan miktarının mevcut gençlerin bilişsel ve beyin işlevlerini nasıl etkileyebileceğini veya etkileşim kurabileceğini anlamak hayati önem taşıyor" dedi.

İki yıl sonra laboratuar görevlerini tekrar etti ve şimdi aradığı araştırmayı takip etmek için veri toplamaya başladı.

Moisala, "Bu veriler olağanüstü derecede kapsamlı ve gelişen beyinde teknoloji kullanımının etkilerini araştırma olanağı sunuyor" dedi.

Kaynak:

Helsinki Üniversitesi 

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image