9 yıl önce
Elazığ'da 8. düzenlenen Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali'nin galasına Hindistan Film ve Festival Direktörü Sanjoy Ghosh, Yeşilcam'ın unutulmaz isimleri Nuri Alço, Ediz Hun, Suzan Genç ile birlikte çok sayıda sanatçı katıldı
Elazığ Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edilen 8. Uluslararası Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali'nin galası Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde yapıldı. Gala'ya Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Hindistan Film ve Festival Direktörü Sanjoy Ghosh, Yeşilçam'ın unutulmaz isimleri Nuri Alço, Ediz Hun, Suzan Genç'le birlikte sanatçılar Mehmet Ali Arslan, İlker Mutlu, Sevgi Mutlu,Ali Sekmeç, Nursel Yarbasan,Muharrem Erdemir,Serap Gedik,Cenk Babaeren, Tuğçe Babaeren, Tuğrul Meteer, Mehmet Güleryüz, Levent Bıyıkoğlu, Kıvanç Terzioğlu, Talip Cabaz, Devlet Devrim, Bahar Öztan, Meral Konrat, Aydan Canbula, Anta Toros, Resul Aydın, Mehmet Güngören, İrfan Calban, İhsan Taş, Sayim Çınar, Meltem Miraloğlu, Sibel Miraloğlu, Burhan Akdağ, Ececan Gümeci,Suat Ünal ve Yakup Yavru ile birlikte protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.Gala geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Zeki Alasya için hazırlanan sinevizyon gösterimi ile başladı.
ELAZIĞ YENİ BİR HAVA YAKALADI
Elazığ Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Serdar Kara, festival ile ilgili bilgi verdi. Çayda Çıra Film Festivali bu şehirde çok geç kalınmış bir festival olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Kara, " Daha öncesine baktığınızda çaydaçıra markasını tüm dünya biliyordu ve Elazığlılara da böyle bir festival yakışırdı. Bu festivalde de sinemamızın duayenleri geçmişte olduğu gibi bugünde aramızda oldular.Her çalışmamızda Elazığ kültür başkenti deriz,her çalışmamızda Harput'u anarız, her konuşmamıza çayda çırayla başlarız. Çayda Çıra Film Festivalini hazırlarken tabii ki bütün detaylar düşünülüyor.Her geçen yıl hatalar yapılmıyor mu,yapılıyor ama her geçen gün her şeyin üstüne biraz daha bir şeyler ekliyoruz. Çayda Çıra Film Festivali bu yıl 8.yaşında. Bunu yaparken de festivalin içeriğini dolu dolu hazırlamamız gerekiyor. Çayda çıra bir maharetttir, olgudur. Her Elazığlının olmazsa olmaz değerlerinden bir tanesidir. Bunu film ile sanat ile birleştirmek çok zor. Bunu yaparken de biz üç beş tane gencin destekleri ile olmuyor. Elazığ yeni bir hava yakaladı, yeni bir farkındalık yakaladı. Dediğimiz gibi 7 yıl bunun için emek veren çok insan var. Bugün salonumuzda, Hindistan'da düzenlenen film festivalinin direktörünü getirdik. Amacımız 2016 yılında, Çayda Çıra Film Festivalini Hindistan yani Bollywood sineması ile birleştirip Elazığ'dan Hindistan'a bir köprü kurmaktır” dedi.
GHOSH:"SİNEMA BÜYÜK KUVVETE SAHİP"
Hindistan Film ve Festival Direktörü Sanjoy Ghosh'de Türkiye ile ilgili bildiklerini ve düşüncelerini anlattı. Ghosh konuşmasında," 32 yıl önce aramızdan ayrılan efsane film yönetmeni Yılmaz Güney'in, Nuri Bilge Ceylan'ın ülkesinde olmaktan mutluyum. Bugün bizi burada toplayan Elazığ'da düzenlenen festivaldir. Sinemanın bugün en büyük kuvvete sahip olan bir şey olduğuna inanıyoruz hepimiz. İletişim için, yaratmak için, büyük bir aile oluşturmak için buradayız” diye konuştu.
Elazığ'ın kökenini oluşturan tarihi Harput, hem stratejik hem de doğal kaynakları nedeniyle Paleolitik Çağ'dan beri yerleşmeye sahne olduğunu söyleyen Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk,'de," Türk hakimiyetine kadar, çeşitli kavimler ve devletler uygarlıklar kurmuşlardır. Elazığ günümüzde çok güçlü bir ulaşım ağına sahiptir. Doğuyu batıya bağlayan devlet yolları, her türlü uçağın kalkıp inebildiği havaalanı sahiptir. Hazar Gölü gibi doğal güzellikleri, Harput gibi tarihi mekanları ile adeta doğal bir film platosu oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan ise ,”Ülkemizin en köklü edebi ve kültürel faaliyetlerinden biri olan Hazar Şiir Akşamları ile birlikte yine uluslararası bir sanat etkinliği olan film ve sanat festivali Elazığ'ın kültür ve sanat'ta diğer kentlere göre bir adım öne çıkaran etkinlikleridir. Kültür ve sanat şehri olarak adlandırılan Elazığ, bu haklı ünvanı elbette yetiştirmiş olduğu önemli kültür ve sanat adımları, etkinlikler ile tarihi ve kültürel değerlerinden almaktadır” dedi.
ELAZIĞ KÜLTÜR VE SANATIN BAŞKENTİDİR
8. Uluslar arası Çayda Çıra Film festivalinin açılışını yaptıklarını ifade eden Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise şöyle konuştu," Elazığ kültürün ve sanatın baş kentidir. 4 bin yıllık tarihi Harput kültürü, Harput sanatı aynı şekilde Palu kültürü ve sanatı Elazığ’ın kadim bir kültür şehri olmasında en önemli etkenlerdir. Elazığ bu kültür ve sanat etkinlikleriyle de geçmişini en iyi şekilde yaad eden bir ilimizdir. Hemen hemen her gün Elazığ’da bir şiir dinletisi, bir musiki dinletisi, bir sanat sergisi, bir kültür faaliyeti, bir tiyatro faaliyetini görmek mümkündür. Dolayısıyla Elazığ’a baktığımızda kültürü görüyoruz, sanatı görüyoruz. Bu kültür ve sanatın içerisinde sinemanın yeri ise bambaşkadır. Hepinizin hatıralarında, hepinizin geçmişinde iz bırakmış olan birçok sanatçımız mevcuttur. Birçok şeyi bir kitapla anlatamazsınız. Ancak filmde 2 buçuk dakikalık bir sahneyle çok şey anlatabilirsiniz. Esasında filmin dili de yoktur. Filmi izleyebilmek için illa tercümesinin yapılmasına da gerek yoktur.”
FESTİVAL SANAT VE SANATÇIYA VERİLEN KIYMETİN GÖSTERGESİDİR
Festival vesilesiyle aramızda bulunan sinemamızın seçkin sanatçılarını ve diğer davetlileri Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Elazığ’da ağırlamaktan, misafir etmekten büyük bir mutluluk ve memnuniyet duyduklarını ifade eden Vali Murat Zorluoğlu, " Çayda Çıra Film ve Sanat festivali, Hazar Şiir Akşamlarıyla beraber ilimizin uluslararası da boyutu olan en önemli ve etkili kültür etkinliklerinden bir tanesidir. Yüz yıllar boyunca birçok ilim adamı, şair ve edebiyatçı yetiştiren, ilim ve irfan kültür diyarı Harput coğrafyasının sanat ve sanatçısının oldukça zengin olduğunun sanata olan ilginin burada çok yoğun olduğunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Her yıl daha büyüyerek, daha da gelişerek, daha da zenginleşerek, icra edilen bu festival esasında Elazığ insanının sanata ve sanatçıya vermiş olduğu kıymetin en iyi göstergesidir. İlimizin tanınmasında katkılar sağlayan festival bir taraftan Türk sinemasının büyük yıldızlarını sanat ever halkımızla buluştururken diğer taraftan da film gösterileri, söyleşiler ve şiir akşamlarıyla ilimizde çok farklı bir atmosfer oluşturmaktadır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Elazığ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kürsübaşı ekibi eserlerini seslendirmesinin ardından sevilen sanatçı Emrah Güllü'de konser verdi.
Galanın sonunda Kaçış Filmi Yapımcısı İhsan Taştan filmin Elazığ da gösteriminden dolayı, Elazığ Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Serdar Kara ya plaket verildi.
Elazığ Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk tarafından Ece Can Gümeci'ye plaket verildi. Tabii ki ustalarla festivallerde karşılaşıyoruz diyen GÜmeci, İsterim ki güzel projelerde ustalarımla aynı sahneyi paylaşırım ve bu plaketi de hep birlikte ustalarımla beraber alırım” dedi. TKDK Elazığ Koordinatörü Turan Karahanlı'da Sanjoy Ghosh'a plaketini verdi.
YEŞİLÇAMIN UNUTULMAZLARINA ONUR ÖDÜLÜ
8. Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali onur ödülüne layık görülen Yeşilçam sanatçısı Nuri Alçoya Mücahit Yanılmaz tarafından onur ödülü verildi. Ödülünü alan Nuri Alço,”Gerçekten çok şanslısınız diyorum Elazığ halkı olarak sanata değer veren böylesine bir yönetimle berabersiniz. Allah herkese nasip etmiyor böyle yönetimi, gerçekten tebrik ediyorum. Bundan sonraki yıllarda inşallah Yeşilçam’ın tamamı burada olur” diyerek düşüncelerini ifade etti.
8. Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali onur ödülüne layık görülen bir başka Yeşilçam sanatçısı ise Ediz Hun oldu. Ediz Hun'a Onur ödülünü Vali Murat Zorluoğlu veridi. Vali Zorluoğlu, Ediz Hun'da konuşmasında ,”Çok güzel bir gece,çok güzel insanlarsınız Elazığ halkı olarak geldiğimizden beri sadece sevgi gördük.nefretten kinden kavgadan usandık,artık sevgiyle kucaklayalım birbirimizi” diye ifade etti.
Ödül töreninin ardından program sonra ererken Festivalin 16 Mayıs'a kadar devam edeceği belirtildi.