9 yıl önce
Hacı Hulusi Bey Vakfı tarafından gerçekleştirilen Mevlit Programı, Malatya karayolu üzerindeki Muhammed Orakçıoğlununçiftliğinde gerçekleşti. Yıldönümü mevlidine, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin şuan hayatta olan talebeleri Hüsnü Bayram ve Mehmet Fırıncı Ağabeyler, Amasya Milletvekili Sait Yüce, Nur Talebeleri Ağbeyleri, Üst düzey bürokratlar, gazeteciler, parti temsilcileri Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Nur talebeleri ile yurtiçi ve yurtdışından beş bine yakın kişi katıldı.
Mevlitte Kuran-ı Kerim ve Risale-i Nur okunarak dualar edilirken, programda Bediüzzaman Said Nursi ve Hulusi Yahyagil’le ilgili anılar da anlatıldı.
Genellikle Bediüzzaman’ın talebelerinin Risale Okudukları mevlitte: İhlâstan, Uhuvvetten, muhabbetten bahsedilerek, Ehli Hakikatin kurtuluş yolunun, İman hakikatlerine sarılma, İhlâs ve Uhuvvetten ayrılmama, Tefrikadan uzak durma ve yardımlaşmadan geçtiği vurgulandı.
Proğramda Türkiye’nin bu durumdan kurtuluşuna vesile olması amacıyla katılanlara Fatiha ve AyetelKürsiokutuldu . Hacı Hulisi Beyin kendi sesinden Dua dinletisi yapıldı. Öğlen namazından sonra Yaklaşık 5 bin misafire kavurma, pilav, şerbet ve ayran dağıtıldı.
Proğramın organizatörü ve ev Sahibi Muhammed Orakçıoğlu yaptığı konuşmasına, katılanlara “Hoşgeldiniz” diyerek başladı bazı uyarıları hatırlatan orakçıoğlu,” önümüzdeki yıl bu proğram yine buradaTammuz 2016 nın son pazarı yani, 31 Temmuz 2016 Pazar günü yapılacaktır” dedi.
programa tanışma arası verildi. Mevlit okunmasının ardından dersler yapıldı. İkindi namazıyla proğram sona erdi. Namazdan sonra Harputta Hacı Hulisi Bey’in mezarı ziyaret edildi. İl dışından gelen misafirleri otogar ve havaalanına götürmek için servisler düzenlendi.
Hacı Hulusi Efendi Kimdir?
Aslen Harputlu'dur. 1895 yılında doğmuştur. Birinci Cihan Harbinde Kafkas ve Çanakkale Muharebelerinde bulundu. 1925 yılında Harbokulu'na girerek subaylığı seçti. En son 1950 yılında albaylıktan emekli oldu. Esas adı Hulusi Yahyagil olan Hacı Hulusi Efendi, Said-i Nursi'nin ilk talebesidir. Onu, 1930 yıllarında görev yaptığı, Eğridir Komando Birliğinde tanıdı. Daha sonra Said-i Nursi ile mektuplaştı. Kendi ifadesi ile o, Said-i Nursi'yİ 6 defa görüp konuşmuştur. Hacı Hulusi'nin ismi Said-i Nursi'nin risalelerinde "Hulusi Bey" olarak geçer. Askeri kişiliğinin yanında, dini yönü de oldukça kuvvetli bir şahsiyettir. Babası Nakşî Tarikatı'na mensuptur. Ayrıca tasavvufi içerikli şiirler de yazmıştır. Said-i Nursi'nin yanına ilk gittiğinde onu bir Şeyh olarak tasavvur etmiş ve ona intisap etmeyi düşünmüştür. Ama Bediüzzaman ilk karşılaşmasında Hacı Hulusi Efendi'yi: "Ben şeyh değilim, imamım, imamım..." diyerek şaşırtmıştır.
Elazığ'da oturan Hacı Hulusi Efendi, Ömrü boyunca kendisini "Nurculuk"a adamış, onun dergâhından birçok öğrenciler yetişmiştir.
Said-i Nursi'nin ilk talebesi olması bakımından nurcu camiada önemli bir şahsiyet olarak tanınır. 25 Temmuz 1986 yılında Elazığ'da vefat etmiş, onu sevenler ve ona inananlar, Hacı Hulusi Efendi'yi bugünkü kabrinin bulunduğu yere götürerek defnetmişlerdir.