7 yıl önce
Elazığ Belediyesi ve DSİ 9. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen ve Elazığ’ın geleceğine yönelik hayata geçirilen en önemli projelerarasında yer alan Hamzabey Barajı inşa çalışmaları yüzde 74 oranına tamamlanarak, çalışmaların son çeyreğine geçildi. Hamzabey Barajı’nın tamamlanmasıyla 2040 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını giderecek.
Kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde inşa edilen Hamzabey Barajı, 52 milyon m3 depolama hacmine sahip, temelden 69,5 metre yüksekliğinde, 1 milyon 671 bin 449 m³ gövde hacmine sahip bulunuyor.
Caro Çayı üzerinde inşa edilen Hamzabey Barajından elde edilecek su, 82 km’lik ana isale hattı üzerinden Merkez Karşıyaka Mahallesi’nde yapımı devam eden içme suyu arıtma tesisine taşınarak, dezenfeksiyonu sağlanacak.
Şehrin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak Hamzabey Barajından elde edilen memba suyu kalitesindeki içme suyu, 60536 km uzunluğundaki şebeke hattıyla evlerimize, musluklarımıza ulaşacak.
ON BİR ADET SU DEPOSU İNŞA EDİLİYOR
Öte yandan nüfusa artışına paralel olarak artacak su ihtiyacının karşılanması noktasında olası problemlerin önüne geçmek amacıyla da şehrin 11 ayrı noktasına bir adet 17.000 m3, iki adet 5.000 m3, üç adet 2.000 m3, dört adet 1.000 m3 ve adet500 m3 bir kapasiteye sahip su depoları inşa ediliyor.
Çalışmaların tamamlanmasıyla Merkez ve Yazıkkonak, Yurtbaşı, Akçakiraz, Mollakendi beldeleri, Şahinkaya, Sarıbuçuk köyleri ayrıca Palu ve Kovancılar ilçelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.
ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK
Şehrin hali hazırda içme suyu ihtiyacı üç yılda hizmete sunulan 30 yeni kuyu ile toplam birlikte 79 kuyudan sağlanıyor. Bu kuyulardan suyun pompaj yoluyla çıkarılması, ardından farklı noktalarda suyun depolardan yine pompaj yoluyla nakledilmesi beraberinde önemli bir enerji maliyeti getiriyor.
Şehrin içme suyu ve kullanma suyu ihtiyacını 2040 yılına kadar çözecek olan Hamzabey Barajı’nın devreye girmesiyle aynı zamanda önemli oranda enerji tasarrufu da sağlanmış olacak. Hamzabey Barajı şehrin gelecek on yılları düşünüldüğünde nüfus artışına paralel olarak, kalite standartlarına uygun, kesintisiz ve daha düşük maliyetli suyun vatandaşa ulaşmasını sağlayacak.