7 yıl önce
Batı ve Güney Hindistan civarlarında, Güneydoğu Asya’yı da kapsayan sıcak bölgelerde yetişen, 4–5 metre boyutlarında, büyük yapraklı ve çok yıllık bir bitki cinsine Kakule deniyor. Özellikle Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabanıl olarak yetişen bitkidir. Kakule bitkisinin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı ile yeşil ve kirli beyazımsı karışık bir renktedir. http://www.kakuledamla.com/ Tohumları mercimek şeklindedir ve mercimek büyüklüğündedir. Kırmızımsı bir esmer renkte olup, keskin kokulu bir bitki türüdür. Kakule otu yetiştiği yere göre ad alır. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi gibi ve Siyam kakulesi...
Kakulenin kullanıldığı alanlar
Arapça ve Farsça kelimelerce "Hêl" olarak bilinen Kakule ismi, İngilizce de ise "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaylara da farklı bir aroma katmaktadır. Bergamot otunu andıran kakuleye has özel kokusundan dolayı ayrıca kakule damlası aromalı çaylar üretilir.
Nerelerde bulunur?
Bu oldukça şifalı olan bitki Türkiye’de yetişmemekte olup bizlere yurt dışından ithal edilir. Özellikle Hindistan’da yoğun bulunduğu için oradan ithal edilir. Bu sebepten ötürü Türkiye’de satış fiyatları pahalıdır. Yüksek bir ücrete sahip olması sebebi ile Türkiye’de alıcı azdır ve fazla bilinmez ancak çok şifalı bir bitkidir. Yurtdışında yaşayan insanlar bu bitkiyi daha çok tanımaktadırlar ve kullanır. Çaylara ve kahvelere kakule damla eklenmesi ile meşhur şifalı bir bitkidir.
Kanser için faydalı
Çağımızın hastalığı olan kanser için de faydalı olan bu şifalı kakule damla , kanser hücreleriyle de savaşarak sağlıklı hücrelerin numaralarının artmasını sağlayarak bir nevi kanseri önlüyor. Karaciğerimizi koruyucu özelliği de bulunur. Bu şekilde kan değerlerimizi de koruyarak kan yapan hücrelerin sağlığını da korumaktadır. Kısacası kanser hastaları için de içecekleri çayların içine damlatacakları kakule damla oldukça yararlıdır.