Arama

MTV'ye yüzde 40 zam! Hangi araç ne kadar ödeyecek?

6 yıl önce

Maliye Bakanı Ağbal, binek otomobilden alınan motorlu taşıtlar vergisinin 2018’de yüzde 40 artacağını açıkladı. 2017 yılında hangi araç ne kadar MTV ödemişti? İşte araç tipine göre ödenen MTV tutarlarının tam listesi:

MTV'ye yüzde 40 zam! Hangi araç ne kadar ödeyecek?
ad image
ad image

 

2018 Motorlu Taşıtlar Vergisi zam oranı netleşti. 2018-2020 dönemine ait Orta Vadeli Programı açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal açıkladı. Ağbal'ın açıkladığı programda otomobil sahiplerine kötü haber de vardı. 2018'de MTV'ye binek araçlar için yüzde 40 zam yapılacak. Peki hangi araç ne kadar ödeyecek?
 
Ağbal, "Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisini gelecek sene yüzde 40 oranında yasal değişiklik yaparak artırıyoruz. Binek otomobillere ilişkin bir artış var. Ayrıca 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren motorlu taşıtlar vergisinde sistem değişikliğine gidiyoruz. Şu anda sadece motor silindir hacmini dikkate alan sistem var. Binek otomobilin değerini de dikkate alan yeni bir tarife değişikliğine geçiyoruz. Yeni alınacak binek otomobillerde aracın değeri de vergide belirleyici olacak. Değeri arttıkça vergi miktarında da yüzde 10 ve 20 oranında artış olacak" dedi.
 
 
 
 
2017'DE HANGİ ARAÇ İÇİN NE KADAR MTV ÖDENDİ?
 
 
2017 yılında hangi araç ne kadar MTV ödemişti? İşte araç tipine göre ödenen MTV tutarlarının tam listesi:
 
 
 
 
 
 
 
 
‘MTV artışı yasal değil’ tartışmaları başladı
 
Habertürk Gazetesi yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısında MTV artışlarını kaleme adı. Altaylı yüzde 40'lık artışın Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'na göre hukuka aykırı olduğunu belirtti.
 
 
İşte Altaylı’nın ‘Bu zammı yapamazsınız’ başlıklı yazısının ilgili bölümü:
 
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi artışlarını açıkladı. En ağır artış Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde, daha doğrusu otomobil vergilerinde Çünkü “ticari araç” vergileri yeniden değerleme oranında artırılıyor fakat otomobillerde vergi artış oranı yüzde 40. Bunun adı vergi değil “zulümdür”.
 
Bir yandan “Tüm vatandaşlarımızı otomobil sahibi yaptık” diye övüneceksin, diğer yandan otomobil sahibi olmak için dişinden tırnağından artırmış, ince ince hesaplar yapmış vatandaşa bindireceksin; yok öyle şey. Vatandaş otomobilini alırken vergisini de düşünüyor, ona göre hesap yapıyor. Devlet ise “Tuttum bir kere” diyerek kıstırdığı vatandaşa vergiyi fahiş artışlarla bindiriyor. Ancak ben size söyleyeyim, böyle bir artış “yasal” değil. Tam aksine gayri yasal.
Öncelikle Anayasa'nın 73. maddesi “vergi yükünün adaletli dağıtılması” gerektiğini söylüyor. Sadece otomobil sahiplerine böyle bir zam adaletli değil. Ki zaten mümkün de değil. Motorlu Taşırlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinin 1. fıkrası, çok açık biçimde bu artışa engel. Kanun diyor ki:
 
“Motorlu Taşıtlar Vergisi her yıl başında yeniden değerleme oranında artırılır.” Yine aynı madde ekliyor: “Bakanlar Kurulu bunu yeniden değerleme oranının yüzde 50'sini geçmemek üzere artırabilir, yüzde 20'sini geçmemek üzere azaltabilir.” Yani Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılacak zam, 2017 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranı yüzde 9.7'nin en fazla yüzde 50 üzerinde olabilir. O da yuvarlak hesap yüzde 15 olur. Bunun üzerindeki vergi zammı yasaya aykırıdır. Bir tüketici hakları koruma derneğinin yapacağı itirazla bu artış yargıdan döner. Tabii Türkiye'de yargı diye bir şey kaldıysa.
Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image