Arama

Soyguncuların olağanüstü avlanma kabiliyeti

7 yıl önce

Bir pirinç tarlasının büyüklüğü olan küçük bir sinek, avını keşfetmek ve kesmek için olağanüstü bir yeteneğe sahip olan sinek dünyasının En Üst Gun'u olabilir; gerekirse ölüme sürüklenmeden önce orta havadaki dönüşü değiştirir.

Soyguncuların olağanüstü avlanma kabiliyeti
ad image
ad image

 

Bu, Holcocephala başının genişlemiş ön cepheden gösteren iki foton görüntüsüdür. Bu yöntemi kullanarak yazarlar, bu hayvan tarafından elde edilen son derece yüksek çözünürlüklerin birkaç (~ 20) büyük optik birimi olduğunu gösterdi.

Bir pirinç tarlasının büyüklüğü olan küçük bir sinek, avını keşfetmek ve kesmek için olağanüstü bir yeteneğe sahip olan sinek dünyasının En Üst Gun'u olabilir; gerekirse ölüme sürüklenmeden önce orta havadaki dönüşü değiştirir.

Soyguncu sinek Holcocephala nispeten küçük bir sinektir - 6mm uzunluğunda, ortalama sivrisinek boyutlarında benzerdir. Yine de, yarım saniyeden daha kısa sürede avını bulma ve yakalama yeteneğine sahiptir - boyutuna kıyasla, bir futbol sahasının diğer ucundaki avını bulan bir insan eşdeğeri olur. Yırtıcı yönde değişse bile yırtıcı hava ile uyum sağlayabilir ve avını yakalar.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yönetilen uluslararası bir ekip sinek kandırarak sahte bir avın başlatılması - aslında bir balıkçı çizgisindeki küçük boncuk - ile bu etkinliği yakalamayı başardı. Bu, ekibin sineğin olağanüstü hava saldırı stratejisine tanık olmasını sağladı. Bulguları Current Biology dergisinde bugün yayınlandı .

Soygun sinekleri son derece sofistike gözlere sahiptir: Bütün sinekler gibi, birçok mercekten oluşan bileşik gözleri vardır - soyguncu sineği durumunda göz başına birkaç bin lensi olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, pek çok sinek türünün aksine, 20 mikronun biraz üstünde 78 mikrona - insan saçının genişliği - kadar çeşitli lens boyutları vardır. Daha büyük objektifler, tüm böceklerin en iyi vizyonuna sahip olduğuna, ancak 10 kat daha büyük olduğuna inanılmaktadır ve aksi takdirde görüntüyü bozan kırınımı azaltmaya yardımcı olan, bir yusufçuğunkiyle aynı boyuttadır.

Cambridge Fizyoloji, Gelişim ve Nörobilim Bölümü'nden Dr Paloma Gonzalez-Bellido, "Mükemmel görüş alanına sahipken - daha büyük lensler gerektiren - ve böceklerin büyüklüğü arasında bir takas var" diye açıklıyor Dr Paloma Gonzalez-Bellido. "Soygun sinekinin tek yolu, yırtıcı böceklerin" poster çocuğu "kadar vizyona sahip olabilmesinin tek yolu, yusufçuğu, bütün görme alanıyla daha fazla ve daha büyük mercekleri olan bir göze sahip olmaktı - ancak o zaman sinek de Bunu gerçekleştirebilmek için daha büyük olması gerekir "dedi.

Bu sorunun üstesinden gelmek için, soyguncu sineği, görme alanının sadece binte birlik kısmını oluşturan, görüş alanının merkezinde geniş bir mercek konsantrasyonuna sahiptir. Objektiflerin gözün dış kısmında küçülmesi. Daha da önemlisi, araştırmacı ekibi, çok büyük merkezi merceklerin altında, bu soygun sinekinin, birbirine neredeyse paralel ve objektiften normalden çok uzakta bulunan son derece küçük ışık dedektörleri geliştirdiğini gösterdi. Bu düzenleme, çok daha büyük yusufçuklara çok yakın olan yerel görüntü çözünürlüğünü korur.

Potansiyel bir av gördüğünde, sinek kendisini yukarı doğru fırlarken 'sabit bir dayanma açısı' korur; bir başka deyişle, avına daha yakın ve daha yakın hareket ederken, hala aynı nispi dayanağı koruduğu bir yönde hareket eder. Bu, avını kesmesini sağlar.

PhD öğrencisi Sam Fabian, "Siz bunu otoyol boyunca sürerken ve arabanın kayma yolundan aşağıya düştüğünü düşünüyorsanız, o zaman sizinle bu araba arasındaki göreli açı sabit kalırsa çarpışırsınız," diyor PhD öğrencisi Sam Fabian. "Elbette, kaçamak eylemi gerçekleştirirsiniz, ancak soyguncu sineği durumunda, onun istediği budur."

Sabit göreceli yataklamayı muhafaza eden bu strateji, avcısının avının yön değiştirmesi durumunda kendisini havada manevra yapmasına izin verir. Araştırmacılar, soyguncu sineği mid-flight iken sahte avlarının yönünü değiştirerek ve sineğin nasıl tepki verdiğini izleyerek bunu kanıtladılar.

Sinek avından yaklaşık 29 cm uzaktaysa - sinek daha önce hiç uçan bir hayvanda gözlemlenmemiş olağanüstü bir strateji sergiliyor; ancak bu mesafe hala belli değil. Kendi yörüngesini değiştirirken avına 'kilitlenir', yuvarlanıp yavaşlar ve son saldırısını yapmak için avının yanına gelmesini sağlar.

"Gördüğünüz şey, bir geçiş yarışında baton geçişine benzemektedir: İki koşucu benzer bir yönde ve hızla gidiyorsa, birbirlerini 90 derecelik bir mesafeden geçmekten daha başarılı olma olasılığı daha yüksek" diyor Dr Trevor Wardill.

Araştırmacılar, soyut sinekin, işleme gereksinim duyan bilginin miktarını en aza indirirken vizyonunda hassasiyeti en üst düzeye çıkaran duyu sistemi olduğuna inanıyor ve bu, küçük bir vücut boyutunu korurken, avı doğru bir şekilde yakalama yeteneğinin anahtarı. Bu teknoloji, insan yapımı uçan robotlar veya dronlar tarafından kullanılabilir.

Dr Gonzalez-Bellido, "Dront'lardaki sorun doğru görüntü işleme için gereken pil gücünden biridir" diyor. "İşleme gücü, kaynaklar üzerinde büyük bir boşluk var. Fakat genelde olduğu gibi, güç gereksinimlerini en aza indirgemek için doğal dünyadan dersler alabiliriz. Soyguncusu sinekinin dikkat çekici avlanma yeteneğiyle birleşince, dronların tasarımında yardımcı olabilir. Örneğin, havaalanlarında yasadışı uçakları almak için tasarlanmış. "

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image