6 yıl önce
Trafik kazaları maalesef ki ülkemizin acı bir gerçeği. Bu kazaların içerisinde en çok can acıtanı ise tek taraflı olan trafik kazalarıdır. Tek taraflı kazaların büyük bir çoğunluğu sürücü hatalarında kaynaklanıyor. Ya da tek taraflı kazalar çevresel faktörler sebebiyle meydana geliyor. Sürücü hatalarının başında aşırı hız, dikkatsizlik ve kural ihlalleri geliyor. Bu tarz kazalarda ağır kusurlu taraf araç sürücüsü oluyor. Meydana gelen hasarlar ise hiçbir sigorta şirketi tarafından karşılanmıyor. Ancak araçta yolcu konumunda bulunanlar için durum biraz daha farklı. Yolcu konumundaki vatandaşlar her zaman kazada yüz yüz haklıdır. Ve araç sürücüsünden davacı olabilirler. Yolcu konumundaki şahıs kazada yaralanırsa sağlık giderlerini ve işe gidemediği günlerin parasını sigorta aracın sigorta şirketinden tahsil edebilir. Ancak kazada sürücü ağır kusurlu olduğu için sigorta şirketi de ödemesini yaptığı kalemleri tek tek araç sahibinden tahsil eder. Aslında bu ödemeye destekten yoksun kalma tazminatı denir. Hukuk dilinde buna Rücu diyoruz. Sigorta firması ödemesini yaptığı tazminatı faiziyle birlikte araç sahibine Rücu ettirir. Ve bunun zaman aşım süresi 10 yıldır.
Eğer tek taraflı kazada bir kişi hayatını kaybetmişse ortaya Destekten Yoksun Kalma Tazminatı diye bir hak çıkar. Vefat eden araç sürücüsüyse geride kalanların tazminat alabilmesi için zor ve çetin bir yoldan geçmesi gerekecektir. Zira 2016 Nisan ayında alınan bir kararla tek taraflı kazalarda araç sürücüsüne ödeme yapılamamaktadır. Kazanın sebebi, Yol, doğal afet, yola çıkan hayvan, araçta meydana gelen teknik ya da mekanik arıza ise bunun tespiti gerekmektedir. Yapılacak bilir kişi incelemesinde aynı kanaate varılırsa, geride kalanlara Destekten Yoksun Kalma Tazminatı ödemesi yapılır. Araç sürücüsü direksiyon başında sağlık sorunu geçirmiş olabilir. Bu sebeple tek taraflı kaza meydana gelmiş ise yine kazadan tazminat alınabilme durumu var. Ancak burada sigorta şirketinin ve adli makamların dikkat edeceği bir husus var. O da araç başında sağlık sorunu geçiren sürücünün daha önce aynı hastalıktan dolayı tedavi görmemiş olması. Örnek vermek gerekirse sürücü direksiyon başında kalp krizi geçirmiş ise daha önce bu ani rahatsızlığa yönelik sağlık kuruluşlarına başvurmamış ve bununla ilgili işlem yapılmamış olması gerekmektedir.
Tek taraflı kazalarda en sık rastlanan olay rücu sorunudur. Yolcu konumundaki kazazedelerin haklarını almak isterse sigorta şirketi ödemesini yapar ancak yapılan ödeme araç sürücüsünden tahsil edilir.
Kaynak: https://www.kazadatazminat.com/destekten-yoksun-kalma-tazminati