Arama

Çad Gölü: Dünyanın sessi

6 yıl önce

Fotoğrafçı Chris de Bode, genç adamın bir bezin içeriğini yediğinin farkına vardığı andan itibaren asla unutmayacakları bir şey.

Çad Gölü: Dünyanın sessi
ad image
ad image

 

Kuzey Kamerun'da güvenlik arayan sığınmacıların durumunu, engelli görünen, orta Afrika güneşinin sıcağında bir kulübenin dışında oturan adamı gördüğünde fotoğraf çekiyormuş.

BBC'ye, "Bu işi epeyce yıllar boyunca yaptım" dedi. "Ve orada her zaman bir haysiyet ya da düşündüğünüz bir şey var: 'İyi olacak ...'"

Fotoğrafçı kopuyor. Şüphesiz, Meme'ye yaptığı gezinin en kötü anıydı; gelişinden aylar önce bir STK görmemiş ve birçokları günde sadece bir yemekte hayatta kalmış olan bir köy.

Ancak sonra, rahatsız edici bir manzara içerisinde hayatta kalmaya çalışan mültecilerin bir kısmını fotoğraflamak onun kariyerinin en çok üzgelenenlerinden biri oldu.

"Oldukça tecrübeli biriyim, dünyanın dört bir yanından çok sayıda mülteci ziyaret ettim" dedi. "Ama burada gördüğüm şey - geçici kamplar, yiyecek bulunmadığında, ağaç yok, gölgelik yok.

"İnsanların yapabileceği tek şey takılmak ve küçük çadırının içinde kalmak ve ertesi gün beklemek"

20 yaşındaki chelou Bossomi, 18 aylık kızı Khalfoumi ve oğlu Abba, 4'üncü sırada, Mémé'nin eteklerinde yerinden edilmiş kişiler.Image telif hakkıCHRIS DE BODE / KIZIL HAÇ

Resim başlığıonun köy saldırıya uğradıktan sonra onu 18 aylık kızı Khalfoumi ile Tchelou Bossomi, 20, ve oğul Abba, dört, güvenliğine iki gün boyunca yürüdü

Bunlar, dört ülke - Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya'da 17 milyon insanı etkileyen Çad Gölü krizinin kurbanlarından bazıları.

Çaresiz ihtiyaca rağmen, şiddet ve iklim değişikliğinin birleşmesinden kaynaklanan acil durum, kalıcı bir izlenim bırakamadı. "Dünyanın en çok ihmal edilen krizi" olarak anılacaktır.

Medicins Sans Frontieres (MSF) Kamerun başkanı Alberto Jodra'ya göre, çok sayıda insan yerinden edilmiştir, Minawao'daki kuzey Kamerun'daki tek resmi mülteci kampı zaten insanlarla "sıkıştı" dır.

  • Çad Gölü çevresinde acil durum ilan edildi
  • Boko Haram krizi: Çad Gölü'nün üzerinden kaçan kurbanlar
  • Neden dünyanın en büyük göllerinden biri kayboluyor?

Bu, ev köylerinde ve kasabalarda şiddet olaylarından kaçanların çoğunun Boko Haram ve çeşitli ülkelerin orduları gibi silahlı gruplar arasında hala yakalandıkları anlamına geliyor.

Aynı şiddet MSF gibi yardım kuruluşlarının ihtiyaç duyanlara ulaşmasını engelliyor.

Jodra BBC'ye verdiği demeçte, "Yerinden olmuş kişilerin kavşakta yakalandığını biliyoruz," dedi. "Zaman zaman kurbanları görüyoruz, ancak bu yerlere ulaşamadık."

Ali, 15 yaşında, annesi Amina, 50 ve 80 yaşındaki büyükanne Aché Mal, Mémé'nin eteklerinde kiralık bir evde,Image telif hakkıCHRIS DE BODE / KIZIL HAÇ

Resim yazısıAli, merkez, 15 yaşında, ancak yetersiz beslenme yüzünden yaşına göre çok küçük. Annesi Amina, 50 yaşındaki ve 80 yaşındaki büyükanne Aché Mal ile kiralanmış bir evde yaşıyor.

Çatışmanın tehlikeli yapısı, gazetecilerin daima erişebilmek için mücadele ettikleri anlamına geliyordu - ve burada yaşayan insanların öyküleri bazen anlatılmıyor.

Bu yılın başında Britanya Kızıl Haç'la yıkılan bölgeye yapılan bir gezi sırasında çekilen de Bode'nun resimleri, bir sorunun ender bir görüntüsünü oluşturuyordu.

O zamanlar, 18.000 kişiyi sınırlarına yerleştiren iki IDP kampına sahip olmakla birlikte, sivil toplum kuruluşları ve getirdikleri yardım çok aylarca başarısız oldu.


Çad Gölü neden sessiz acil durumdadır?

Birleşmiş Milletlerin bu yılın başında yaptığı toplantıda, bölgenin bu yıldan itibaren tek başına yardım edebilmesi için 15 milyar dolar (1,16 milyar lira) yardım yapılması gerektiği belirtildi.

Ancak, dünyadaki diğer birçok krizle mücadele ederek, ihtiyaç duyduğu dikkati çekmek için mücadele ediyor.

Nedeninin karmaşık olduğunu Kızıl Haç'ın Alex Clare diyor.

Sarki köyü şefi İbrahim Sanda, evinde, aşırı kuzey Kamerun'da bulunan Mokolo'da 19 kadın ve çocuğu ağırlıyor.Image telif hakkıCHRIS DE BODE / KIZIL HAÇ

Resim yazısıKöy başkanı İbrahim Sanda, kriz başladığından beri 19 kadın ve çocuğu ele geçirdi

"Gıda ve güvenlik ile insanların açlığıyla ilgili, fakat nedenler sadece iklim değişikliği ya da bir silahlı grup değil - açıklamak kolay değil ve anlaşılması kolay değil" dedi.

Ayrıca, "aniden başlamadı" gerçeği daha da engelleniyor.

"Depreminiz varsa, hemen tepki gösterecek bir şey" dedi. Ancak bu, 2009'dan bu yana gelişmekte olan ve daha da kötüye giden bir şey. 2014'ten beri "


De Bode diyor, çaresiz bir yer - hem kendi evlerinden kaçanlara hem de şimdiden orada yaşamış olanlar için.

De Bode, "Ben orada olduğum zaman hissettim, çatışmadan kaçan insanlar değil, aynı zamanda bu insanlardan gelen insanlar üzerinde da büyük bir yük oluşturuyor" dedi.

"Ailenin küçük çocuklar için bir şeyleri olabilir, ancak yaşlılar için bir şeyleri yoktur. Onlar dilenmek için pazara gönderilir.

"Günde bir yemek yemesi başarıdır" dedi.

Bununla birlikte, halen en umutsuz durumlarda - hatta en azından umduğunuz yerde olsa da, umut vardır. De Bode için, en acımasız yollarla parçalanmış bir aileden geldi.

Falta Oumara, 40, kötü yanmış oğlu Modou ile birlikte, 7 kimliği Mémé'deki kadınlar ve çocuklar için gayriresmi bir yerinden olmuş kişinin kampındaGörüntü telif hakkıCHIS DE BODE / İNGILIZ KIRMIZI HAÇ

Resim başlığıevlerine FALTA en büyük oğlunu öldürerek, ateşe verildiğini sonra Falta Oumara, 40, onu kötü yanmış ile oğul Modou, yedi, onların köye kaçtı

Madou sadece yedi yaşındadır, ancak vücudu gece yaraları ile kaplıdır; bir grup militan, kendisinin ve erkek kardeşlerinin yatarken yatak odasına girmesine neden olmuştur.

Fakat Madou şanslı bir adamdır. İki kardeş hastanede kalırken biri o geceki alevler içinde öldü. O ve annesi şimdi Çad Gölü çevresinde yerinden edilmiş milyonlarcadan ikisi daha var, birçoğu gibi geçici bir kulübe içinde yaşıyorlar.

Ve yine de, orada özel bir şey vardı, Bode diyor.

"Bazen durumdan biraz şaşkınsın, asla geleceğini asla göremezsin.

"Ancak anneyle oğlu arasındaki sevgiyle vuruldum, istatistiklere baktığımızda unutma eğilimindeyiz: insan yönünü bulmak çok zor.An sevgiyi görmek cesaret vericidir - umarım umarız Hayatlarını sürdürecek bir yol bul, geçmişte olacak. "

Chris de Bode'nun fotoğraflarını, 25 Haziran Pazar gününe kadar Londra'daki St Martin-in-the-Fields'ın avlusundaki Resimlerle Çad Krizi Çerçevesi adlı bir eserin sergilendiği bir fuarla daha da fazlasını görün.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image