Arama

Malezyalı müslümanlar Arakan'a sahip çıktı

7 yıl önce

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan şiddet olaylarına tepki gösterildi. Protestoda Malezya Başbakan Necip Rezzak ve Malezya İslam Partisi'nin lideri Abdulhadi Awang da hazır bulundu

Malezyalı müslümanlar Arakan'a sahip çıktı
ad image
ad image

BAŞBAKAN ve MUHALEFET LİDERLERİ DE KATILDI

 
Birleşik Ulusal Malay Organizasyonu (UMNO), Malezya İslam Partisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği gösteriye Başbakan Necip Rezak, İçişleri Bakanı ve UMNO Genel Başkan Yardımcısı Ahmed Zahid Hamidi ile Malezya İslam Partisi Genel Başkanı Abdul Hadi Awangkatıldı.
 
Başbakan Necip, gösteride yaptığı konuşmada, Myanmar hükümetinin kendisine cuma günü bir mesaj gönderdiğini belirterek "Beni bugünkü gösteriye katılmamam konusunda uyarıyorlar. Umurumda değil. Bugün burada sadece Malezya Federasyonu Başbakanı olarak değil, Malezya halkını temsilen ve ümmet adına bulunuyorum." dedi.
 
 
 
Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) sözleşmesinde iç işlerine müdahale edilmemesi gerektiğiyle ilgili ve insan haklarına ilişkin maddelerin yer aldığını anımsatan Başbakan Necip, "Myanmar hükümeti sözleşmedeki diğer maddeleri okumuyor mu? Ne yapmamızı bekliyorlar? Bu gelişmelere gözümüzü mü kapatalım?" ifadesini kullandı.
 
Necip, Myanmar hükümetine Arakanlılara yönelik soykırımın bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunarak Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii’ye seslenerek "Yeter artık Arakanlıların yaşadıkları." dedi.
 
Myanmar'ın iç işlerine karışmadıklarını vurgulayan Necip, konunun insan hakları ihlalleri karşısında doğal bir refleks olduğunu söyledi.
 
 
 
Myanmar hükümetinden acilen tedbir almasını isteyen Başbakan Necip, Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve ASEAN'a, Arakanlıların yaşadıkları karşısında gerekli çalışmaları yapması çağrısında bulundu.
 
Necip, geçmişte Bosna Hersek ve Ruanda'daki soykırımları hatırlatarak bugün Arakanlıların benzer bir katliamla karşı karşıya olduklarını vurguladı.
 
İçişleri Bakanı Zahid de Myanmar hükümetinin cuma günü ülkesinin iç işlerine müdahale edildiğini öne sürdüğünü belirterek "Bu gösteri, Myanmar devletinin iç işlerine karışmak değil, tamamıyla insan hakları konusundaki hassasiyetimizin bir göstergesidir." diye konuştu.

Malezya Başbakanı Necip Rezzak ve Malezya İslam Partisi'nin lideri Abdulhadi Awang

MÜSLÜMANLARA BİRLİK ÇAĞRISI

 
Sivil toplum kuruluşları temsilcileri de konuşmalarında Arakan'da yaşanan şiddet olaylarını eleştirerek Müslümanlara birlik çağrısı yaptı.
 
Günün erken saatlerinde stadyumu doldurmaya başlayan Malezyalıların ve ülkedeki Arakanlı göçmenlerin taşıdıkları dövizlerde BM, İİT ve ASEAN'dan Arakan'da yaşananlara acilen çözüm bulunması istendi.
 
Myanmar devlet başkanlığı ofisinden cuma günü yapılan açıklamada, Malezya Başbakanı Necip'in Arakan'a destek gösterisinde yer almasının Myanmar'ın iç işlerine müdahale olduğu belirtilerek bunun ASEAN sözleşmesindeki ilgili maddeyle çeliştiği savunulmuştu.
 
Bangladeş sınırındaki Arakan'da, Myanmar ordusunun ekim ayında başlattığı operasyonların ardından on binlerce Arakanlı Müslüman, komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kalmıştı. BM'nin yaptığı açıklamaya göre, saldırılar sebebiyle yurdunu terk etmek zorunda kalanların sayısı 30 bini buldu.
 
Bangladeş yönetimi, salı günü 20 gemi dolusu sığınmacıyı Myanmar'a geri iade etmişti.
 
Eyalette tırmanan şiddetin, 2012 yılında Budist çoğunluğun Müslüman azınlığa yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan bu yana yaşanan en ciddi çatışma olduğu düşünülüyor.
 
Arakan'da nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingya) oluşturuyor.
Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image