8 yıl önce
Sanatın bir kolu olan mimari, tarihin en eski çağlarından beri her dönemde gelişen ve günümüze kadar gelebilmiş birçok binaya hayat vermiş bir daldır. Mimari tasarımlarda karşılaşılan en büyük problemlerden biri, tasarımların ne kadar özgün olursa olsun, bu tasarımın hangi malzemeyle ne şekilde yapılacağıdır. İşte prekast ile mimarlar artık istedikleri tasarımı hayat geçirebilecekler.
Günümüzün popüler dış cephe kaplama yöntemi olan prekast, Amerika ve Avrupa’da 1970’lerden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise son 15-20 yıldır gittikçe artan bir ivmede kullanım göstermektedir. İçeriğindeki beyaz çimento, silis kumu ve özel alkali dayanımlı cam elyaf takviyesi ile hem kendine has beyaz rengini sağlamakta, hem de dayanıklılık ve hafiflik özelliklerini aynı anda bünyesinde taşıyabilmektedir.
Dekoratif olarak mimarların önünde büyük bir yol açmış olan prekast cephe kaplama yöntemi, özellikle neo-klasik ve modern tasarımlardaki uygulama kolaylığıyla, çok sık tercih edilen bir yöntem olmaya başlamıştır.
Prekast kelimesi, İngilizce karşılığı olan precast kelimesinden gelmektedir. “Ön, önceden” anlamına gelen “pre” ve “uygulamak, hazırlamak” anlamına gelen “cast” kelimelerinin birleşimiyle oluşan bu kelime, “önceden hazırlanmış” veya “önceden dökülmüş” olarak anlamlandırılır.
Aslında prekast malzemesinin gerçek ismi GRC (glass reinforced concrete) veya GFRC (glassfibre reinforced concrete) olarak nitelendirilir Türkçe karşılığı da FTB (fiber takviyeli beton) dir. İçerdiği cam elyaf sebebiyle bu şekilde bir isimlendirme yapılmıştır. Standart betondan en büyük farkı olan cam elyafı, beton ayrı bir dayanıklılık ve hafiflik katmaktadır.
Fabrika ortamında önceden kalıpları hazırlanarak dökülen prekast malzemesi, projeye özgü bir biçimde milimetrik olarak hesaplanarak üretime gönderilir. Panel içine uygulanacak çelik karkas kalınlıkları ve halfen kanallarının yerleri önceden yapılan analizlerle belirlenir ve üretim buna göre yapılır.
Depreme dayanıklılığı test edilmiş olan dış cephe kaplama sistemi prekast, her parça ayrı hareket ettiği için deprem sırasında yük dağıtımının binaya eşit olarak dağıtılmasını sağlar. Ayrıca a1 sınıfı yanmazlık sertifikalı malzemeden üretildiği için yüksek ısılara karşı ayrıca dirençli olarak üretilmektedir.
Prekast cephe sektöründeki 15 senelik tecrübesiyle, prekast sektörünün lider firmalarından olan Mutasyon® Prekast, yaptığı özgün tasarımlar ve konut ve işyeri dış cephe kaplama projeleriyle kendini kanıtlamış sağlam bir firmadır. http://mutasyon.com.tr sitesinden firmanın tamamlanmış ve devam eden projelerini görebilir, prekast hakkında bilgilendirici yazılarını okuyabilir ve kendileriyle iletişime geçebilirsiniz.