7 yıl önce
Gelişen ve büyüyen ekonımik yapı, artış gösteren nüfus ile beraber ülkemizde daha fazla enerji ihtiyacına gereksinim duyulduğunu gösstermiştir. Her ne kadar son zamanlarda sanayinin gelişmesi sevindirici bir etki yaratsada enerji açığının önüne geçilememesi üzücü bir durumdur. Ekonomistler Türkiye'nin %4.4 oranında büyüyeceğini ve bunun 2050 yıllarına kadar devam edeceğini dile getirmektedirler.
Bu süreç içerisinde enerji açığıda parelel olarak artacaktır. Bu sebeple çeşitli çalışmalar sürdürülerek enerji açığının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Çalışmalar arasında ülkemiz için yeni olan enerji kaaynağı rüzgar gülüdür. Rüzgar gülü fiyatları her bütçeye uygun olması ile ddikkat çeker. Bu durum kendi elektrik enerjini üretmek isteyenler için büyük bir alternatif oluşturmuştur.
Rüzgar Ölçüm İstasyonları Kurulmalıdır.
Zengin toprakları olan Türkiye rüzgar potansiyeline ev sahipliği yapacak güce sahiptir. Türkiye topraklarında yıllık rüzgar hızı 8.5m/ s olup daha yukarılarda ise minimum 5000 MW, 7.0 m/ s olan yerlere bakacak olursak buralarda da minimum 48.000 MW olduğunun görürüz.Yararlanılabilecek rüzgar potansiyeli yıllık 12 milyar kWh olduğu varsayılmalıdır. Doğru tespitlerde bulunabilmek için ülkemiz topraklarında rüzgar ölçüm istasyonları kurularak faaliyete geçirilmelidir. Rüzgar gülü fiyatları özellik olarak jeneratör gücüyle orantılıdır. 150 kw rüzgar tirbüni ile 600 hw tirbün arasında maliyet değerlendirmesi yapılırsa gücün 4 kat artacağını ve fiyat artışlarında da iki kat esneklik olacağı görülmektedir.
Rüzgar Santrallerinin Kurulumu
Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar santrallerinin kurulumu için ortalama bir fiyatlandırma 1000 USD olup bu rakam her kilo Watt için geçerlidir. Santral kurulumunda maliyet bileşenleri temel olarak şöyle oluşmaktadır. Rüzgar gülü fiyatları olan bileşenler kuleyi yerleştirmek çin kullanılan betonerme temel, büyük ve ağır olan araç ve gereçlerin taşınması için yol yapımı, gerilim seviye değişimini sağlayan transfarmatör,iletşim araçları, kablo maliyetleridir.
Kurulum sırasında yol ve kule yapımı coğrafik özelliklere göre değişim gösterir. Şunu belirtelim ki burada yapılacak yol çalışması otuz ton yük taşıyacak kapasitede inşa edilmelidir. Kurulum fiyatlarını etkileyecek bileşenler montaj için vinç getirilmesi ve iletim hattının uzaklığıdır. Sayı olarak fazla rüzgar tirbünü kurmak tek bir tirbün kurulmasına göre daha ekonomiktir.
Enerji Sorununa Çözüm
Profesyonel bir kurulum ile inşa edilen modern tirbünler minmimum 20 yıl ömür ve 120000 saat dilimi esasına göre dizayn edilir. Bu tirbünlerin gerçek ömrü coğrafik konum özellikleri ve kalitesine göre değişir. Yeni tirbünlerde bakım maliyeti düşük iken bu oran eski türbinlerde artış gösterir. Rüzgar tirbünü tarafından sunulan enerji rüzgar hızı ile orantılı olup rüzgar gülü fiyatları cazibesi le tüketiciye sunulur. Rüzgar güllerinin değerlendirilmesinde tek fiyat politkası bulunmayıp, bu rakam rüzgar hızı ile değişmektedir. Sonuç olarak artan enerji sorunu, enerji kaynaklarının doğru kullanılması ile çözüme kavuşabilir. Bu kaynak elbetteki yenilebilir enerji kaynakları olan güneş enerji sistemlerii ve rüzgar tirbünlerinden elde edilen enerjilerdir.