Arama

Katar: Beş ülke Doha ile bağlantıları kesiyor

6 yıl önce

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen, bölgeyi istikrarı bozmakla suçlayan Katar ile diplomatik ilişkileri kesti.

Katar: Beş ülke Doha ile bağlantıları kesiyor
ad image
ad image

 

Katar'ın, Katar'ın reddettiği İslami Devlet (IS) ve El-Kaide de dahil olmak üzere militan gruplara destek verdiğini söylediler.
Suudi haber ajansı SPA, Riyad'ın sınırlarını kapatarak Katar'ın minik yarımadasıyla kara, deniz ve hava temasını kestiğini söyledi.
Katar, kararı "haksız bulur" ve "esas itibariyle hiçbir dayanağı yoktur" olarak nitelendirdi.
Benzeri görülmemiş hareket, yakın ABD müttefikleri olan güçlü Körfez ülkeleri arasında önemli bir ayrım olarak görülüyor.
Körfez ülkeleriyle yakın komşusu İran arasındaki artan gerginlik bağlamında geliyor. Suudi bildirisinde Katar, İran destekli militanlarla işbirliği yaptığını söyledi.
Ne oldu?
Diplomatik çekilme Pazartesi günü erken saatlerde Suudi Arabistan Bahreyn tarafından hayata geçirildi. Müttefikler çabucak izledi.
SPA yetkilileri, "ulusal güvenliğini terörizm ve aşırılık tehlikelerinden korumak" için alınan kararla aktardı.
Üç Körfez ülkesi Katar vatandaşlarına topraklarını terk etmek için iki hafta vermişti.
En son gelişmeler:
BAE ülkeyi terk etmek Katarlı Diplomatlar 48 saat verdi. Ebubekir haber ajansı WAM, Katar'ı "terör, aşırılık ve mezhep örgütlerini destekleme, finanse etme ve kucaklamak" suçlamasıyla Abu Dhabi'ye göre.
BAE havayolları Etihad Airways, Emirates ve Flydubai , Katar'ın başkenti Doha'ya olan uçuşlar ve yerel saatle Salı günü erken saatlerde askıya alacaklarını açıkladı.
Körfez müttefikleri hava sahalarını Katar Havayolları'na kapatmış olduklarını söyledi
Bahreyn 'in devlet haber ajansı Katar 'Bahreyn güvenlik ve istikrarın sallayarak ve işlerine karışan' çünkü onun bağlarını kesme söyledi
Yemen'in Huti isyancılarıyla savaşan Suudi liderliğindeki Arap koalisyonu , "terörizmi güçlendiren uygulamalar" ve "isyancılarla da uğraşırken olduğu gibi El-Kaide ve Daesh de dahil olmak üzere" gruplara verdiği destek nedeniyle Katar'ı ittifaklarından çıkardı Milisler "dir.
Yiyecek, uçuş ve futbol riski
Katar hakkında bilmeniz gereken her şey
Bağlam nedir?
ABD Başkanı Donald J. Trump, ABD Başbüyümesi Melania Trump (R-2), Suudi Arabistan Kral Salman bin Abdulaziz el-Saud (C) ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi (L) Suudi Arabistan'da Riyad'da Aşırı Düşünce KarşıtlığıResim telif hakkı EPA
Image caption
ABD Başkanı Trump iki hafta önce Suudi Arabistan'da Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Suudi Kralı Salman ile bir araya geldi
Katarla olan bağları koparmak ani olsa da, gerginlikler yıllardır devam etmekte ve son haftalarda özellikle mavi çıkmadı.
İki hafta önce aynı dört ülke El Cezire de dahil olmak üzere Katar haber sitelerini engelledi . Katliam Emir Şeyh Tamim bin Hamad el-Thani'nin Suudi Arabayı eleştiren açık bir şekilde Katar devlet medyasında çıkan tartışmalı yorumlar.
Doha hükümeti, yorumları "sahte siber suç" olarak niteleyerek yorumları sahte olarak reddetti.
2014'te Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, işlerine müdahale ettiği iddia edilerek protesto gösterileri için birkaç ay boyunca Katar'dan büyükelçilerini geri çekti.
Katar, haber ajansı saldırıya uğradığını açıkladı
Daha geniş anlamda, Pazartesi günkü kararını sürdürecek iki ana faktör var: Katar'ın İslamcı gruplarla olan bağları ve Suudi Arabistan'ın bölgesel rakibi İran'ın rolü.
Katar, ABD koalisyonuna İŞ'e karşı katılıyorsa da, Katar hükümeti Irak'ın Şii liderlerinden İran'a finansal destek sağladığı iddialarını art arda inkar etmek zorunda kaldı.
Bununla birlikte, emirlikteki varlıklı kişilerin bağış yaptıkları sanılıyor ve hükümet Suriye'deki İslamcı grupları sertleştirmek için para ve silah verdi. Katar, eskiden Nusra Cephesi olarak bilinen bir El-Kaide üyesi olan bir gruba bağlanmakla suçlanıyor.
SPA bildirgesi, Katar'ı bu grupların yanı sıra yasadışı Müslüman Kardeşler Örgütü'ne desteklediğini ve "bu grupların mesaj ve planlarını kendi medyasıyla sürekli olarak teşvik ettiğini" iddia etti.
Anahtar ülkeler IS'de duruyor
IS nerede destek alıyor?
Sünni çoğunluğa sahip bir ülke olan Suudi Arabistan, Katar'ı Bahreyn'de ve Suudi'nin Qatif doğusundaki Şii militanları desteklemekle suçladı. Katar geçmişte İran ile olan bağları defalarca reddetti.
İki hafta önce Riyad'u ziyaret ederken ABD Başkanı Donald Trump, Müslüman ülkeleri radikalleşme konusunda liderlik etmeye ve İran'ı Ortadoğu'da istikrarsızlık suçundan sorumlu tutmaya çağırdı.
Katar Devleti
Sermaye: Doha
Nüfus 2.7 milyon
Alan 11.437 km² (4.416 sq miles)
Ana dil Arapça
Ana din İslam
Yaşam beklentisi 79 yıl (erkekler), 78 yıl (kadınlar)
Riyali döviz cinsi
Kaynak: BM, Dünya Bankası, MDPS
Getty Images
Suudi Arabistan, doğrudan ya da özel bağışçıların gruba para göndermesini engelleyerek başaramadığı iddiasıyla iddiaları finanse etmekle suçlanıyor.
Son günlerde İngiltere Başbakanı Theresa May, seçim rakiplerinin Suudi Arabistan'ın aşırılık yanlısı grupların finansmanına odaklanmayı düşündüğü bir rapor yayınlama baskısı altına girdi.
Suudi, IS için suçlu mu?
Tepki ne oldu?
2022'de Futbol Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak olan Katar, El Cezire üzerine yayınlanan yorumlarda bu kararı eleştirdi.
El Jazeera dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Tedbirler haksız ve iddialara dayanmıyor," dedi. Kararların "vatandaşların ve sakinlerin normal hayatlarını etkilemeyeceğini" söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Sydney'de konuşarak ülkeleri diyalog yoluyla farklılıklarını çözmeye çağırdı.
Yetkili, "Bölgede veya dünyadaki terörle mücadelede herhangi bir etki yaratması durumunda bu durumun önemli bir etkisi olacağını ummuyorum" diye de ekledi.
Katar borsası Pazartesi günü erken ticarette düştü.
Biri büyük olasılıkla zincirleme etkileri gıda istikrar olduğunu : her gün, kamyonların yüzlerce Suudi-Katar sınırdan ve gıda ana malzeme biridir. Katar'ın yiyeceklerinin yaklaşık% 40'ının bu rotadan geldiğine inanılıyor.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image