9 yıl önce
Karataş açıklamasında; “Çalışanın hakkını alması için verdiğimiz mücadelede, sesimizin daha gür çıkması, sorunlarımızın gündeme getirilmesi ve çözüm yollarının bulunması konusunda 1 Mayısın bizler için taşıdığı anlam ve değer, son derece büyüktür.
Bizim sendikacılık anlayışımızda haksızlığa karşı verilen mücadele vardır. Bu nedenle 1 Mayıs; emekten başka sermayesi olmayan çalışan, işsiz, yoksul, esnaf ve emeklilerin bir araya gelerek, haksızlıklar karşısında seslerini yükselttiği ve güç birliği yaptığı gündür.
Son yıllarda artan işsizlik ve gelir dağılımı adaletsizliği nedeniyle, insanımız son derece güç şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Gelir dağılımda adalet sağlanamadığı için, ekonomik büyümenin kaymağını belli bir kesim yemekte, çalışan ve yoksul kesimin sorunları derinleşmektedir.
Uygulanmakta olan sosyal ve ekonomik politikalar, işsizliği, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmayı körüklemekte; taşeronlaşmayı yaygınlaştırmaktadır.
İşten atılma korkusuyla çalışanlar haklarını talep etmekten çekinmektedirler. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmamakta, memurlara grev hakkı verilmemektedir.
İş kazaları ve meslek hastalıkları her geçen gün artmakta ancak; bu olumsuzlukların önlenmesi için hiçbir tedbir alınmamaktadır. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de çıkarılan kanunlarla, torba yasalarla çalışanların hakları sürekli ellerinden alınmaktadır.
1 Mayıs, haksızlıklara dur diyebilenlerin bir araya geldiği gün olması nedeniyle, mücadelemizi güçlendirmekte, bizlere umut aşılamaktadır.
Aktif Sağlık-Sen olarak 1 Mayıs’ta bizler;
1-Sağlık Çalışanları sağlık hizmeti alabilmek için katkı-katılım payı,muayene ücretinden ve poliklinik sırasından muaf tutulmalıdır.
2-Hastane İdarelerinin Sağlık Çalışanlarına uyguladıkları MOBBİNG’e son verilmeli,çalışanların son zamanlarda intihar eğilimi arttığından Çalışan Polikliniği ve Çalışan Hakları Birimleri kurulmalıdır.
3-Sağlık Çalışanlarına söz verilen 4 yıla 1 yıl Yıpranma Payı (Fiili Hizmet Zammı) ve tüm bölümlere lisans tamamlama bir an önce hayata geçirilmelidir.
4-Sağlık Çalışanlarının insanca yaşayabilmesi için; Döner Sermayeleri Emekliliğe yansıtılmalı,Ek Gösterge Adaletsizliği giderilmeli ve maaşları iyileştirilmelidir.
5-Sağlık Çalışanları Meslek Odası Kanunu ivedilikle çıkarılmalı ve zorunlu mesleki sorumluluk sigortası başta Hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına kurumlarınca ücretsiz yapılmalıdır.
6-Sağlık kurumlarında sözleşmeli ve TAŞERON İŞÇİSİ adı altında her türlü güvencesiz çalıştırmaya son verilmeli; TAŞERON İŞÇİLERİNİN de içinde olduğu tüm sağlık çalışanları KADROYA alınmalıdır.
8-Sağlık Çalışanlarının Meslek, Görev, Yetki ve Sorumlulukları dışında; İDARELERİN keyfiyeti ve dayatması doğrultusunda angarya işlerde çalıştırılmalarına son verilmeli ve 1219 sayılı Kanunun ek:13.maddesi gereği son çıkan uydurma meslekler iptal edilmelidir.
9-SENDİKAL FARKLILIKLAR NEDENİ İLE SÜRGÜNLERE ve BASKILARA son verilmeli ve İdareler Sendika Yandaşlığından vazgeçmelidirler.
10-Sağlık Çalışanlarının yaşamlarını olumsuz etkileyen mecburi ve geçici görevlendirmeler kaldırılmalıdır.
11-Sağlık Çalışanları arasında çalışma barışını bozan, tıbbi uygulamaları değersizleştiren ve hastaları müşteriye dönüştüren mevcut performans sisteminden ivedi olarak vazgeçilmelidir.
12-Son zamanlarda gittikçe artan sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için Türk Ceza Kanununda gerekli değişiklik yapılmalıdır.
13-Radyasyona maruz kalan sağlık çalışanlarının özlük ve mali hakları verilmelidir diyoruz.
14- Görevde Yükselme Sınavları devamlı yapılmalı ve kadrolar,ihtiyaca ve liyakata göre göre açılmalıdır.Özellikle son günlerde mağduriyet yaşayan Biyoloji mezunu ve bir kısmının da Öğretmen olarak görev yaptıkları halde Hastanelere geçiş yapan Biyologların Sağlık Tek. kadrosunda çalıştırılmaya mecbur bırakılması sonucu mağdur olan Biyologların bir an önce kadro açılarak Biyolog kadrolarına kavuşmaları gerekmektedir.
Sağlık çalışanlarının tamamı sorunlarla uğraşıyor. Sıkıntılarına çözüm üretilmiyor. Taleplerine kulak tıkanıyor. Emeklerinin karşılığı verilmiyor. Emeklilik zehir ediliyor.
Yıllardır niteliksiz Sağlık Politikaları nedeniyle sağlık çalışanlarını neredeyse bitiren, düşünemeyen, robotlaştıran en önemlisi insan sağlığı ve toplum sağlığını hiçe sayan olumsuzluklara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.