3 yıl önce
“Türkiye ile aramızdaki eşsiz bağ sadece insan ilişkilerimizden kaynaklanmıyor. Türkiye-Almanya İşe Alım Anlaşması'nın 60. yıl dönümü dolayısıyla Hürriyet gazetesine konuşan Steinmeier, Türkiye'nin büyüklüğü, coğrafi konumu ve siyasi ağırlığı açısından Almanya'nın stratejik olarak önemli bir ortağı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Almanya'nın NATO'da müttefik olduğunu ve AB'nin 15 yıl önce Türkiye ile katılım müzakerelerini başlatmaya karar verdiğini belirtti. “Bu yol belki de karşılıklı olarak istediğimizden çok daha zor ve karmaşık. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'deki birçok gelişmeden endişe duyduk. Ancak kesin olan bir şey var: Türkiye'deki duruma asla kayıtsız kalamayız."
Steinmeier, artan işbirliğinin iki ülkenin karşılıklı yararına olacağının altını çizerek, "Örneğin, sığınmacılara ve göçmenlere karşı tavrımız veya Afganistan'daki son gelişmelere nasıl tepki verdiğimiz konusunda" dedi.
Alman cumhurbaşkanı, bugünün Türkiye'sinin çok daha modern ve birçok Alman'ın algıladığından çok daha hızlı geliştiğini belirterek, bazı AB ülkelerinde artan kutuplaşmanın Türkiye'de de görüldüğünü vurguladı. “Farklı düşünenlerin giderek düşman olarak saldırıya uğradığı bir kutuplaşma. Bu demokrasi için iyi değil” dedi.
Eşsiz bir ilişki
Cumhurbaşkanı, Türk-Alman anlaşmasının 60. yıldönümünün, Almanya'nın kalkınmasına büyük ölçüde katkıda bulunan birinci nesil işçilere saygı duruşunda bulunmak için iyi bir fırsat sunduğunu belirtti.
"Bu insanlar biz onları davet ettiğimiz için geldiler. Çünkü onlara ihtiyacımız var. Onlara çok şey borçluyuz. Onların yardımıyla ülkemiz ekonomik gücünü ve refahını artırmış, daha açık ve çeşitli bir topluma dönüşmüştür” dedi.
1960'lardan bu yana iki ülke arasındaki bağların gidişatını Türk işçilerinin belirlediğinin altını çizen Steinmeier, bunun eşsiz bir ilişkiyi yansıttığını ifade etti.
Almanya'nın başlangıçta Türk işçilerin entegrasyonuna odaklanmadığını çünkü yabancı işçilerin iki veya üç yıl içinde ülkelerine döneceğine inandıklarını belirten Cumhurbaşkanı, bunun yabancılar için önemli bir uyum sorunu yarattığını kabul etti.
“Siyasetin ve halkın şunu anlaması çok uzun zaman aldı: Bu sözde misafir işçiler ne misafir ne de sadece işçiydi. Bugün bu insanlar çocukları, torunları ve torunlarının torunlarıyla Almanya'nın bir parçası oldular.”
'Türeci ve Şahin'in başarısına hayranım'
Steinmeier, COVID-19 pandemisine karşı etkili bir mRNA aşısı geliştiren bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile ilgili bir soru üzerine, başarılarını takdir ettiğini söyledi. "Geliştirdikleri aşı dünyada hayat kurtarmaya devam etti. Elbette onlarla gurur duyuyorum. Her ikisi de İş Sözleşmesi'nin başlangıcından bu yana neler başarıldığının ve Almanya'da insanlara ne gibi fırsatlar sunulduğunun harika örnekleridir” dedi.
Alman cumhurbaşkanı, bu iki olağanüstü bilim adamını Alman Federal Liyakat Nişanı ile donatmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.