3 yıl önce
Kosher (koşer) kelimesi, İbranice dilinde “uygun/ mübah” anlamını taşımaktadır. Yahudi dinine göre, herhangi bir yiyeceğin yenmesinin uygun olduğunu gösteren kelime koşer (kosher)dir.
Kosher, yalnızca gıda ürünleri için gereken tüketilebilirlik iznini belirtmektedir. Musevi şeriatı gereği, dinin belirlediği şartlara göre kullanılıp, tüketilmesinde herhangi bir sakınca görülmeyen gıda ürünü anlamına gelmektedir. Kosher (koşer)’e göre tüketilmesi uygun olan gıdalar etli, sütlü ve parve olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.
Etli ürünler; et, tavuk ve bunların türevlerini kapsayan gıdalardır.
Sütlü ürünler; süt ve süt bazlı gıdaları kapsamaktadır.
Parve ürünler; etli ve sütlü gıdaların haricinde kalan yumurta, bakliyat, meyve, sebze ve tahıl gibi diğer gıdaları kapsamaktadır.
Kosher her ne kadar Yahudilerin ön gördüğü bir koşul olarak belirtilse de, bir çok yönden Müslümanların da tercihine uygunluk göstermektedir. Gerek Koşer kapsamına giren ürünler gerek Koşer kuralları, Müslümanlar tarafından da aranan özelliklerin birçoğunu kapsamaktadır. Müslümanlar için tüketilebilir gıdanın helal olması gerekmektedir. Koşer (kosher) sadece gıda ürünleri için geçerli olurken, helal kelimesi yiyecek ve içeceklerin dahilinde gündelik yaşamın tüm sahalarını kapsamaktadır. Helal ürün bulmakta güçlük çeken Müslümanlar, Koşer ürünlere yönelmektedir. Ancak aralarındaki farklardan dolayı bunu yaparken ürün içeriğini incelemek durumundalar. Çünkü her Koşer gıda ürünü helal değildir.
Etli gıda maddelerinin, Musevi kesim kurallarına göre kesilmesi gerekmektedir. Kesimi gerçekleştirilecek olan hayvanın kesimden önce muhakkak muayeneden geçmiş olması ve en azından görünür herhangi bir sağlık sorunu ya da sakatlığının bulunmaması gerekmektedir.
Kosher (koşer) kesimini alanında bilgili ve yetkili olan kişi yani Şoket (Shochet) yapabilir ve kesim işlemi usulüne uygun olarak Allah’ın adı anılarak tek bir hareket ile tamamlamalıdır. Kanının tamamen akıtılması ve iç organlarının da muayeneden geçirilerek gıda maddesi olarak kullanılmasında hiçbir sorun olmadığının saptanması gereklidir.
Kaynak : http://ikcert.com/kosher-nedir
Telefon: +90 545 434 7001
E-Posta: info@ikcert.com.tr