Arama

Geri sarmak için basın: Trump, Tokyo ve 1980'lere hoş geldiniz

7 yıl önce

Empire Strikes Back ve Michael Jackson'ın şarkı Beat It'in on yılıydı.

Geri sarmak için basın: Trump, Tokyo ve 1980'lere hoş geldiniz
ad image
ad image

 

Madonna'nın gangsterlere genç kız lejyonları çıkardığı ve Jane Fonda'nın likralı ve bacak ısıtıcılarını serinlettiği bir dönem.

Ve eğer kaset şeritlerini dinliyorsanız - Japon elektronik firması Sony tarafından yapılan devrim niteliğindeki Walkman'ın iyi bir şansı var.

Ancak herkes, bu Asya etkisinin hayranı değildi.

"Bir Numara Olan Japonya" gibi kitaplar birçok Amerikalı'nın o zamandan bu yana yükselen Asya süpergücüyle ilgili düşündüğü düşmanlığın altını çizerek en çok satanlar listesine girdi.

1985'te Amerikan başkanı Ronald Reagan

Ve ABD Başkanı Ronald Reagan, Japonya'yı piyasalarını ABD ürünlerine yeterince açmamaktan dolayı çarptı.

"Japonya'ya bir araba satıyoruz ve bize Japonya'da araba satmayı imkansız kılan şeyler yapıyorlar, ancak yine de arabalar satıyorlar", duyabileceğiniz türden bir söylem.

Bunun dışında 1982'de Reagan değil. Donald Trump 2017'de.

Öyleyse 1980'lere geri mi dönüyoruz?

Özellikle Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, yeni seçilen Başkan'ı, acelesizce golf ve sert konuşmalar için ABD'yi ziyaret ettiği için, sormak gereken önemli bir soru var.

Araba ve inekler

Para birimi tee üzerinde konuşulacak bir nokta olacak. 1980'lerde olduğu gibi ABD doları, Japon yenilerini Amerikan tüketicileri için daha ucuz hale getiren Japon yeninden daha güçlü.

Toyota otomobili

Sonra, şimdi olduğu gibi, ana noktalar olan endüstriler otomobil sektörü ve tarımdı.

Otomobil, inek ve turunçgil meyveleri, o sırada ABD'nin GSYİH'nın yaklaşık beşte birine denk gelen, Japonya ile ticaret açığının yükselmesine neden oldu.

Bugün iki ülke arasındaki açığı yarıya düşürdü, ancak iki lider önümüzdeki birkaç gün içinde buluştuğunda, bu aynı üç konudan muhtemelen görüşmelerin odağı olacak.

1. Otomatik sektör

1980'lerde, Japon otomobil üreticileri ABD pazarlarında haksız yere ürün dampingi yaptıkları yönündeki eleştirileri önlemek için fabrikalar kurdu.

Bir Toyota binasının dışındaki koz destekçileri

Sonuç olarak, bugünlerde altı milyondan fazla Japon otomobilleri ABD'de satılıyor ve Japonya'da sadece bir milyonu bunlardan biridir.

Ancak görünüşe göre bu yeterli değil.

Toyota , geçenlerde Meksika'da bir araba fabrikası kurmak için Bay Trump'ın ticaret öfkesinin hedefi haline geldi .

Buna karşılık Toyota, önümüzdeki beş yıl içinde ABD'ye 10 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Ancak analistler, Tokyo'yla özellikle tarım alanlarında başkaca tavizler sunulmadan araçlarla ilgili zorlu görüşmelerin sona ermediğini belirtti.

2. Tarım

Çiftçilerini korumak için Japonya, ülkeye ithal edilen tüm tarımsal ürünler için ortalama% 14 tarife yerleştiriyor. Buna kıyasla, ABD'nin çok daha düşük bir tarife% 5 var.

Trans-Pasifik Ortaklığı geçtiyse, Japonya'nın birçok tarifesi elimine edilmiş olacaktı.

Japon çiftçiler, pirinç transplanters kullanarak pirinç tohumu fabrikası

Örneğin sığır eti tarifeleri - ABD'nin Japonya'ya yaptığı en büyük tarım ihracatı - 16 yıl içinde% 74 oranında düşürüldü.

Bay Trump, TPP'yi ABD'yi oradan çıkararak etkili bir şekilde öldürdü. Tokyo, ABD ile ticaret yapmak ve arabalarını Amerikalı tüketicilere satmak istiyorsa, tarifeleri daha agresif şekilde kesmek zorunda kalacağını iddia edecek.

3. Para Birimi

Bay Trump, Japonya'nın ABD doları karşısında daha zayıf tutması için para politikası ve müdahale kullandığını ve malların ABD'de daha ucuza taşındığını söyledi.

Tokyo daha önce de duymuştu. 1985 yılında Japonya, Plaza Accord'u imzaladı - sonunda Amerikan doları karşısında% 46 oranında yen yükseliş gördü.

Bazı ekonomistler bunun, Japonya'nın "Lost Decades" ı (Japonya'nın kaçmaya çalıştığı hâlâ düşük ücret ve düşük büyüme dönemi) getirdiğini savunuyorlar.

Tokyo, yen değerini güçlendirecek herhangi bir düzenlemeye karşı dikkatli olacak.

Başbakan Abe ve yeni ABD başkanı Cumhurbaşkanı Trump, New York'ta bulunan Trump Tower'da

Başkan Trump tarafından yapılan her tartışmalı tweet'in yatırımcıları güvenli limana yen götürdüğü ve Japonya'nın ihracata yönelik kurtarma yoluna gitmesini daha da zorlaştığı bir dönemde özellikle bu doğru.

Tokyo İsteyen Nedir?

Başbakan Abe, bugün Japonya'nın 1980'lerden çok farklı olduğunu Başkan Trump'e vurgulamak için çok acı çekecek ve Tokyo'nun ticari öfkesinin bir hedefi olmaması gerektiğini vurguladı.

O zamandan bu yana aynı kalmış olsa da, Japonya'nın ABD'ye olan bağımlılığı bir şey var.

Tokyo'nun 1980'lerde ABD'yi rahatlatmak için yaptığı ticaret imtiyazlarının birçoğu jeopolitik hususlara dayanıyordu. Japonya, arka bahçesinde ABD'nin askeri ve siyasi desteğini istedi.

Aynı şey, bir dereceye kadar bugün doğrudur.

Başbakan Abe, Japan Inc'in pazarlıktan zarar görme olasılığı olsa bile yeni ABD başkanını görüşlerini görmesi için bazı imtiyazlar vermek zorunda kalabilir.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image